Bevrijder van Zwolle speelt hoofdrol in Nationaal Militair Museum Soest: ‘Een ongelooflijk verhaal’

videoTwee jaar is eraan gewerkt, en aan elk detail is gedacht. Zelfs het straatnaambordje van de Léo Majorlaan hangt er - met dank aan de gemeente Zwolle. Léo Major, de eerste Zwolse bevrijder, staat centraal in een imposante tentoonstelling in het Nationaal Militair Museum in Soest. 

Bezoekers kunnen er vanaf vandaag via een indrukwekkende belevingstour het waargebeurde verhaal van twee soldaten volgen. Allebei jonge mannen in de bloei van hun leven, die verschrikkelijke dingen meemaken tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar met één groot verschil: de een is een Duitse bezetter, de ander een bevrijder. 

Quote

Ga er maar aanstaan: in je eentje ’s nachts een bezette stad verkennen. Een heldendaad, niet meer en minder

Dirk Staat, Conservator Nationaal Militair Museum

Bij de zoektocht naar aansprekende hoofdpersonen kwam conservator Dirk Staat van het museum al snel bij Léo Major terecht. ,,Mijn zusje woont in Zwolle en ik wist dat daar de Léo Majorlaan is, maar ik kende het verhaal erachter niet. Toen ik tijdens mijn research op Major stuitte, dacht ik: ‘Dit is ongelooflijk’.’’ Hij reisde diverse keren naar Canada voor onderzoek in archieven en gesprekken met nabestaanden en besloot: dit moet ’m worden. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle