Volledig scherm
© Thinkstock

Bibliotheek populair in Zwolle

ZWOLLE - De bieb is populair in Zwolle. Waar gemiddeld 1 op de vijf mensen lid is van de bibliotheek, is dat in Zwolle bijna 2 op de 5. Bijna nergens in Nederland is het percentage leden van de bieb zo hoog. Alléén bij de bibliotheek van Zeeland is het percentage iets hoger. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Bibliotheek.

De Stadkamer Zwolle heeft 32.262 jeugdleden en 13.799 volwassen leden. In Zwolle is 37,2 procent van de inwoners lid. Zij leenden in 2015 in totaal 881.588 materialen. Dat zijn er gemiddeld 19,1 per lid.

In totaal zijn er bijna 3,8 miljoen mensen lid van een bibliotheek, dat komt neer op één op de vijf Nederlanders.

Meer jongeren, minder volwassenen
Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal leden van de Nederlandse bibliotheken na een daling weer stabiliseert. Volgens het statistiekbureau zijn vooral meer jongeren lid, terwijl het aantal volwassen leden daalt. Dezelfde ontwikkelingen doen zich voor bij het aantal uitleningen: het aantal uitleningen van boeken voor volwassenen daalt, maar dit wordt gecompenseerd door jeugdboeken die juist meer uitgeleend worden.

Bekijk hier hoeveel mensen er in jouw gemeente een lidmaatschap op een bibliotheek hebben:

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dronkenlap misdraagt zich in centrum Zwolle

    Dronkenlap misdraagt zich in centrum Zwolle

    De man is geen onbekende van de politie en om deze reden vaker van straat gehaald. Volgens een woordvoerder schreeuwde hij heftig, viel hij mensen lastig en was hij niet voor rede vatbaar. Om die reden werd hij aangehouden in de Hagelstraat, hartje Zwolle. Ook liep hij een lichte hoofdwond op, nadat hij tegen een deur was aangelopen. De man slaapt is meegenomen nar het politiebureau om zijn roes uit te slapen. De Zwollenaar zal, eenmaal nuchter, worden getrakteerd op een bon wegens openbare dronkenschap.

In samenwerking met indebuurt Zwolle