Volledig scherm
Bij het monument aan de Meppelerstraatweg ter nagedachtenis aan de executie wordt nog jaarlijks een plechtigheid gehouden. © Tom van Dijke

Boek over executie Meppelerstraatweg komt later

Het boek over de executie van vijf mannen in Zwolle aan de einde van de Tweede Wereldoorlog verschijnt pas volgend jaar. Eerder wilde de schrijver het komende zaterdag presenteren. Dan is namelijk de herbegrafenis van een van de vijf mannen, Willem van Dijk, op het Nationaal Ereveld in Loenen. Maar de afgelopen tijd hebben zich opnieuw mensen met informatie gemeld die van belang is voor het boek.

Geschiedenisstudent Samuel de Korte is verre familie van Willem van Dijk en heeft zich de afgelopen tijd verdiept in de gebeurtenissen van tien dagen voor de bevrijding. Toen werden vijf mannen, onder meer uit Zwolle en Kampen, doodgeschoten door de Duitsers. Dit als vergelding voor verschillende verzetsdaden. Willem van Dijk werd slachtoffer omdat hij zijn broer beschermde, die in het verzet zat.

Oorlogsgravenstichting

Van Dijk is na de oorlog samen met zijn ouders in Zwolle begraven op het RK Kerkhof aan de Bisschop Willebrandlaan, maar de grafrechten hiervan liepen af. De Oorlogsgravenstichting vroeg daarom om de herbegrafenis. Die is nu komende zaterdag, 10 november. De resten van Van Dijk en zijn ouders zijn inmiddels opgegraven en worden samen herbegraven, maar het graf in Loenen zal alleen zijn naam dragen.

Samuel van Dijk hoopt dat zijn boek over de gebeurtenissen op zaterdag 31 maart 1945 nu in het voorjaar van 2019 kan verschijnen. ,,De eerdere publiciteit over het boek heeft een aantal reacties opgeleverd van mensen die ons dingen kunnen vertellen hebben of ons wijzen op nieuwe vindplekken van informatie. Daarom heb ik besloten dat ik het beter kan uitstellen om het helemaal goed te doen’’, zegt de Korte. ,,Al is het wel jammer omdat de datum van 10 november wel belangrijk is. Willem van Dijk zou dan namelijk 110 jaar zijn geworden.’’

Familietwist

De plechtigheid in Loenen wordt zaterdag verzorgd door enkele familieleden. Aan de herbegrafenis ging een familietwist vooraf. Een neef van Van Dijk was het aanvankelijk niet eens met de herbegrafenis, hij vond dat het graf in Zwolle hoorde te blijven. Als tussenoplossing is nu besloten dat het grafmonument achter blijft op de Zwolse begraafplaats.

In samenwerking met indebuurt Zwolle