Volledig scherm
Het Kraanbolwerk in Zwolle, gebouwd op de plek waar vroeger een fabriek stond. In de wijken rondom het centrum zijn nog veel mogelijkheden voor nieuwe woningbouw, denkt de Taskforce Versnelling Woningbouw. © Frans Paalman

Bouw 20.000 woningen bepleit: ‘Wonen in Zwolle dreigt onbetaalbaar te worden‘

De aantrekkingskracht van Zwolle groeit nog steeds, maar wonen in de stad dreigt onbetaalbaar te worden voor starters en middeninkomens. Die moeten steeds vaker hun heil buiten de stad zoeken door schaarste en hoge huizenprijzen. Daarom moet Zwolle inzetten op 20.0000 extra huizen in de komende 20 jaar. Dat bepleit een werkgroep namens de Zwolse woningbouwpartijen. 

Het realiseren van zo veel nieuwe woningen hoeft niet meteen te betekenen dat de stad ook in ruimtebeslag groeit. Met name in de schil rondom het centrum (Hanzeland, Zwartewaterzone, IJsselhallenlocatie) zijn nog veel mogelijkheden. Door bestaande ruimte op te vullen (verdichting) met onder meer met hoogbouw ontstaat bovendien een logischer verbinding tussen de binnenstad en de buitenwijken, zo stelt de ‘Taskforce Versnelling Woningbouw‘. 

Die ‘taskforce‘ is een werkgroep van het Concilium Zwolle, een samenwerkingsverband tussen makelaars, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, Provincie Overijssel en gemeente Zwolle. Eerder besloot de gemeente Zwolle al om het advies op te volgen om woningbouwproductie flink op te schroeven van 600 naar 1000 woningen per jaar. Volgens het concilium is dat bouwtempo zeker de komende twintig jaar nodig, zodat in Zwolle 20.0000 extra woningen komen. 

Quote

Zwolle dreigt een exclusieve stad te worden

Evert Leideman en Frans Holleman , Concilium Zwolle

Onevenwichtig

Dat is noodzaak om te voorkomen dat Zwolle zich onevenwichtig ontwikkelt zoals in grote steden in het buitenland maar ook in Amsterdam al te zien is: in de stad wonen vooral mensen met de laagste en hoogste inkomens, de mensen met middeninkomens kunnen er niet meer terecht. Zwolle moet oppassen dat hier niet hetzelfde gebeurt, waarschuwen Evert Leideman en Frans Holleman van Concilium Zwolle: ,,De trek naar de stad neemt toe en Zwolle wordt steeds interessanter door haar ligging en kwaliteiten. Door de schaarste aan woningen dreigt Zwolle grotendeels onbetaalbaar te worden. Voor veel mensen uit de stad, regio Zwolle en Noord Nederland is wonen in Zwolle al vrijwel niet meer te betalen. Zwolle dreigt een exclusieve stad te worden."

Schaalsprong

De samenwerkende partijen voorzien dat Zwolle (nu 128.000 inwoners) zich opmaakt voor een ‘schaalsprong‘ naar 160.000 of zelfs 180.000 inwoners op de langere termijn. In een vandaag verschenen rapport doet de Taskforce Versnelling Woningbouw uit de doeken op welke manier dat  zou moeten. Naast het 'verdichten‘ van de bestaande stad zou Zwolle ook op zoek moeten naar een nieuwe groeiplek aan de rand van de stad. Geen Vinex-wijk maar een wijk met ruimte voor veel verschillende initiatieven waar groen en klimaatneutraal wonen centraal staan.

  1. Gemist? Verborgen gezin ontdekt in boerderij in Ruinerwold, opnieuw boerenprotesten en Apeldoorn doet vuurwerk in de ban

    Gemist? Verborgen gezin ontdekt in boerderij in Ruinerwold, opnieuw boerenpro­tes­ten en Apeldoorn doet vuurwerk in de ban

    Het nieuws was bijna niet bij te houden deze week, met name de ontwikkelingen rond de ontdekking van een gezin in een boerderij in het Drentse Ruinerwold volgden elkaar in duizelingwekkend tempo op. Maar ook de boeren trokken er deze week massaal op uit om opnieuw te protesteren tegen het stikstofbeleid, zowel in de regio als in het westen van het land. In Emst werden veertien schapen gedood door een wolf.

In samenwerking met indebuurt Zwolle