Brandweer tast in het duister over brandlucht in Statenzaal Zwolle

update + videoHulpdiensten zijn vrijdagmiddag uitgerukt voor een rooklucht bij de Statenzaal in de Diezerstraat in het centrum van Zwolle. Brandweerlieden gingen met een hoogwerker omhoog om te onderzoeken wat er precies aan de hand was. Daarbij werd niets aangetroffen. Er waren geen vlammen of rook te zien. De oorzaak is niet gevonden.

Een eerste inspectie op het dak van de Statenzaal leverde al niets op. Binnen is de brandweer met onder andere een warmtebeeldcamera het pand minutieus doorgegaan, maar een oorzaak is niet gevonden.

De actie van de brandweer trok veel bekijks in het centrum van Zwolle. Een deel van de Diezerstraat was door het gebruik van de hoogwerker enige tijd afgesloten voor mensen die in de binnenstad zijn om te shoppen of een terrasje willen pakken. 

Brandweerauto's kwamen vanuit verschillende richtingen de Diezerstraat in rijden. De hoogwerker moest over de Melkmarkt en liep op de Grote Markt vertraging op vanwege de vrijdagmarkt en een lossende vrachtwagen. Marktkramen werden met spoed afgebroken om de brandweer doorgang te verlenen.

Volledig scherm
Met een hoogwerker kijkt de brandweer in het centrum van Zwolle of ergens vlammen te zien zijn. © Stefan Verkerk
Volledig scherm
Marktkramen in Zwolle werden vrijdag met spoed afgebroken om de brandweer doorgang te verlenen. Die rukte uit voor een brand(lucht) in de Statenzaal aan de Diezerstraat. © Ewoud ten Kleij
Volledig scherm
Veel politie en brandweer zijn aanwezig in de binnenstad van Zwolle. © Ewoud ten Kleij
Volledig scherm
De actie van de brandweer trekt veel bekijks in het centrum van Zwolle. © Francisca Muller
  1. Virtuele monumentale panden van Zwolse 'minecrafters’ te bewonderen tijdens Open Monumentendag
    PREMIUM

    Virtuele monumenta­le panden van Zwolse 'minecraf­ters’ te bewonderen tijdens Open Monumenten­dag

    Het statige Gouverneurshuis aan de Kerkstraat is al sinds 1985 verdwenen. Ook de veel jongere IJsselcentrale Harculo is inmiddels gesloopt. En van de havezate Werkeren bestaat nog slechts een tekening uit 1730. Maar de jonge deelnemers aan het Minecrafttoernooi deden een historisch onderzoekje en bouwden de panden levensecht na. Gistermiddag in de Grote Kerk in Zwolle, tijdens de Open Monumentendagen, kon het publiek virtueel ronddwalen in hun winnende ontwerpen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle