Volledig scherm
Een gedeelte van de brief die veel huishoudens in Zwolle in de bus kregen. © Buurtpreventie Zwolle

Brief van Rijksveiligheidsdienst blijkt stunt

De brief van de Rijksveiligheidsdienst die Zwollenaren gisteren in de bus hebben gekregen is nep. De brief werd verspreid over twintigduizend huishoudens in Nederland, waaronder Zwolle maar ook Breda en Amsterdam.

In de brief wordt een bezoek van een gemeentelijke medewerker aangekondigd die een 'netwerk-relay' zou moeten plaatsen om alle gegevens en communicatie vanuit het thuisnetwerk te kunnen onderscheppen. Bewoners wordt vervolgens gevraagd een tijdsblok door te geven via een website, zodat een afspraak kan worden gepland voor de installatie. 

Wie naar het webadres gaat ziet echter dat het gaat om een stunt van Bits Of Freedom. 'Geen paniek. De Rijksveiligheidsdienst bestaat niet', staat er in  grote letters. De organisatie zegt dat er geen installatie van een zogenaamde 'relay' nodig is om het onderscheppen van communicatie van burgers mogelijk te maken, 'want de huidige techniek kan dit al lang. En met de nieuwe wet voor de geheime diensten is dit straks ook toegestaan.' De organisatie, die zich inzet voor online privacy, refereert hiermee aan het referendum over de sleepwet. 

De AIVD meldde gisteren al dat er geen 'Rijksveiligheidsdienst bestaat op twitter. 'De brief van de ‘Rijksveiligheidsdienst’ is niet afkomstig van de AIVD.'

In samenwerking met indebuurt Zwolle