Volledig scherm
Café Bruut. © Archief, Frans Paalman

Bruut weer open in Zwolle? Nee hoor, ‘kerstversiering ophangen’

Was café Bruut nou wel of niet open? Ondanks dat het café op last van de burgemeester dicht moet blijven, was er vanavond reuring in het etablissement aan de Voorstraat. Zelfs de uitsmijter stond aan de deur. Maar nee hoor, zo vertelde die, klanten worden er niet bediend.

Achter de gesloten zwarte rolgordijnen konden passanten gisteravond licht ontwaren in de kroeg. Na tienen werden echter gewoon de handen uit de mouwen gestoken om kerstversiering op te hangen, zo was de uitleg. Slechts een handvol mensen was binnen.

Woensdag sprak de rechter uit dat het café toch dicht moet, in afwachting van een besluit over de vergunningaanvraag. Donderdagavond was Bruut gesloten, al waren er wel mensen binnen. Die hingen onder meer kerstversiering op. Hardnekkige geruchten deden de ronde dat het café vanavond toch open zou gaan.

Granaat

De vraag of er wel of geen klanten mogen worden ontvangen aan de Voorstraat speelt sinds onbekenden in oktober een granaat aan de deur van de kroeg plaatsten. Burgemeester Meijer besloot daarna dat het café een week dicht moest. In die week ontstonden bij de gemeente  twijfels over de vraag of ze door een vergunning te verlenen mogelijk criminele activiteiten faciliteert. Eerst moet vaststaan dat Bruut niets met criminele activiteiten te maken heeft, oordeelde de burgemeester, pas daarna wil hij eventueel een horecavergunning verlenen. Totdat onderzoek van bureau Bibob heeft uitgewezen dat Bruut ‘schoon’ is, gedoogt hij niet langer in het café zonder vergunning klanten worden geholpen. Bibob richt zich onder meer op verdachte geldstromen bij de financiering van de horecagelegenheid. 

Tevergeefs vocht eigenaar Bob Kooistra, die het café in mei overnam, dat besluit voor de rechter aan. Er is echter genoeg reden om het café voorlopig gesloten te houden, schaarde die zich woensdag achter de burgemeester. Kooistra's advocaat kondigde direct na die uitspraak een nieuwe procedure aan, om een snel besluit over de aangevraagde horecavergunning af te dwingen en te voorkomen dat de deuren tijdens het Bibob-onderzoek maanden dicht moeten blijven. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle