Volledig scherm
Het CDA zet met lijsttrekker Jan Nabers in op meer woningen, duurzaamheid en noaberschap. © Frans Paalman

CDA Zwolle zet in op N(o)aberschap, woningen en duurzaamheid

Mensen die een nieuwe koopwoning zonder gasaansluiting in Windesheim aanschaffen, zonder thuiszittende kinderen, zich aansluiten bij Burgernet en op zondag na twaalf uur naar de kerk én de winkels kunnen, eventueel via een transferium. Grote stappen snel thuis, maar dat is het ideale plaatje van de Zwolse CDA-fractie.

De partij komt met enkele concrete voorstellen, voornamelijk op het gebied van woningbouw en duurzaamheid. Onder de noemer ‘Thuis in Zwolle’ presenteerde de lokale fractie gisteren haar verkiezingsprogramma, op weg naar 21 maart. Herkenbare thema’s als de maatschappij, noaberschap en verbinding zijn uiteraard ook terug te vinden in het veertien pagina’s tellende toekomstbeeld van de christendemocraten.

Voor mensen die net buiten de norm voor een sociale huurwoning vallen wil het CDA extra huur- en koopwoningen. Een aantal noemt de partij niet, maar voor de koopwoningen mikt ze op het segment tussen de 160.000 en 240.000 euro. Daarnaast moeten dorpskernen als Spoolde, Windesheim en Wijthmen extra woningen krijgen, vooral om huidige bewoners de kans te geven daar te blijven wonen.

Geen gas

Al die woningen moeten wat het CDA betreft gebouwd worden zonder gasaansluiting. Sterker: voor bouwprojecten waar gas als energiebron wordt gebruikt, zou geen bouwvergunning moeten worden afgegeven. Daarnaast moet in 2025 de bevoorrading van de binnenstad emissieloos verlopen. De partij schrijft dat Zwolle de energietransitie ‘pro-actiever mag oppakken’. Over het gevoelige onderwerp windmolens echter geen woord in het partijprogramma.

Verder wil de partij een pilot opzetten om 300 thuiszittende kinderen weer naar school te laten gaan, wederom de meest MKB-vriendelijkste gemeente van het land worden, actieve deelname van bewoners bij Burgernet en buurtpreventie, van de mbo-bruisdag een bruisweek maken, een kringloopinnamepunt bij de ROVA en transferia aan de rand van de stad. Daarnaast stelt de partij, zoals fractievoorzitter Jan Nabers al eerder aangaf, dat wat het CDA betreft winkels op zondag vanaf twaalf uur opengaan.

De christendemocraten halveerden de vorige verkiezingen naar drie zetels. Nabers gaf in de zomer al aan in te zetten op een verdubbeling naar zes dit keer. 

CDA wil Zwolse Orgelweek

Jonge muzikanten die met elkaar de strijd aangaan tijdens een zogeheten ‘Zwolse Orgelweek’. Dat is een van de concrete voorstellen van de Zwolse CDA-fractie uit het gisteren gepresenteerde verkiezingsprogramma ‘Thuis in Zwolle’. De christendemocraten willen met zo’n week de aandacht vestigen op Zwolse orgels als de Schnitgerorgel in de Grote Kerk en de Maarschalkerweerdorgel in de Peperbus. ,,Beide totaal verschillend van klank en kleur, beide wel prachtige ambassadeurs van een toonaangevend Zwolle”, stelt het CDA. Een organisator heeft de partij ook al in gedachten: in het verkiezingsprogramma daagt ze hogeschool voor kunsten ArtEZ uit om ‘als klinkend conservatorium de handschoen op te pakken’.

In samenwerking met indebuurt Zwolle