Chefkok Nelson Tanate, Gastvrouw en sommelier Thérèse Boer, sommelier en gastheer Stefan de Wilde en eigenaar en chefkok Jonnie Boer van De Librije*** in Zwolle.
Volledig scherm
Chefkok Nelson Tanate, Gastvrouw en sommelier Thérèse Boer, sommelier en gastheer Stefan de Wilde en eigenaar en chefkok Jonnie Boer van De Librije*** in Zwolle. © Eigen foto

Collega’s roepen De Librije in Zwolle voor 6e jaar op rij uit tot beste restaurant van Nederland

Restaurant AwardsDriesterrenrestaurant De Librije in Zwolle is voor de zesde keer op rij door vijfhonderd Nederlandse chefkoks uitgeroepen tot ‘Beste Restaurant van Nederland’. Hiermee blijft de Librije de enige ongeslagen winnaar in een categorie van de Restaurant Awards.

Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. In maar liefst zeven van de twaalf categorieën stemde de jury van vakbroeders dit jaar hetzelfde als afgelopen jaar.

In de categorieën: ‘Beste Fromager van Nederland’ (Fred** (Rotterdam), ‘Beste Biologische Restaurant van Nederland’ (De Kas (Amsterdam), ‘Beste Groenterestaurant van Nederland’ (Bolenius* (Amsterdam), ‘Beste Restaurant van Nederland’(De Librije*** (Zwolle), ‘Beste Wijnrestaurant van Nederland’ (Zarzo* (Eindhoven), ‘Beste Visrestaurant van Nederland’ (De Kromme Watergang** (Hoofdplaat) en ‘Beste Vleesrestaurant van Nederland’ (The Roast Room (Amsterdam) bleef de award behouden door awardhouders.

Dubbele winnaar

Het gebeurt niet vaak dat een restaurant in meer dan één categorie wint in hetzelfde jaar. Alleen De Librije slaagde er in 2015 en 2016 in om awards in twee categorieën te winnen. Dit jaar is deze prestatie geleverd door het Eindhovense Zarzo*. Het restaurant is verkozen tot zowel: ‘Beste Wijnrestaurant van Nederland’ als ‘Beste Prijs/Kwaliteit restaurant van Nederland’.

Jury van vakbroeders

De Restaurant Awards worden sinds 2015 jaarlijks uitgeloofd aan de beste restaurants in twaalf verschillende categorieën. De winnaars worden bepaald aan de hand van de stemmen van vijfhonderd chefs. Deze chefs worden geselecteerd aan de hand van de prominente gidsen: Michelin, GaultMillau en Lekker. De chefs zijn vrij in het stemmen, hierdoor maakt ieder restaurant in Nederland kans op een felbegeerde Award. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle