Corona-update | Man uit Hasselt overleden, diefstal mondkapjes in Putten en groothandels voor iedereen open

De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: een man uit Hasselt is de eerste coronadode in GGD-gebied, de Grand Prix van Zandvoort gaat 3 mei niet door en iedereen kan boodschappen doen bij groothandels.

Het coronavirus in Nederland en de regio op donderdag 19 maart:
• Nederland telt nu in totaal 2.406 bevestigde besmettingen. 76 mensen zijn overleden.
• De eerste dode door corona uit het gebied van GGD IJsselland is een 80-plusser uit Hasselt. Afgelopen nacht is deze man en een andere persoon in het Isala-ziekenhuis in Zwolle overleden.
• Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) diende zijn ontslag in.
• Alle verpleeghuizen en dagopvang voor ouderen sluiten voor bezoekers en anderen die niet nodig zijn.
• De Grand Prix van Zandvoort gaat niet door op 3 mei.
• Zelfbedieningsgroothandels zoals Sligro en Makro openen tijdelijk deuren voor consumenten.

Bejaarde vrouw naait mondkapjes

Een hartverwarmend bericht uit zorgcentrum Rosengaerde in Dalfsen: een 99-jarige bewoonster naait eigenhandig mondkapjes voor verplegend personeel. Op een Youtubefilmpje van een van de medewerksters van het zorgcentrum laat de krasse dame enkele mondkapjes zien, en vertelt dat de vingers wel zeer gaan doen van het priegelwerk. Maar ze gaat onverdroten verder en vraagt de kijkers om materialen. Elastiek en linten zijn welkom, zodat de kapjes goed afsluiten rondom neus en mond. Doek heeft ze nog wel genoeg: de kapjes worden gemaakt van een oud laken.

Grandprix Zandvoort uitgesteld

Het hing al sinds vorige week in de lucht, maar nu is ook officieel: De Grand Prix van Nederland op 3 mei gaat niet door. Door het coronavirus wordt de start van het Formule 1-seizoen uitgesteld en de organisatie van de F1 hoopt eind mei het seizoen te kunnen beginnen.

Hamsteren bij groothandels

Zelfbedieningsgroothandels zoals Sligro, onder meer in Apeldoorn en Zwolle, Hanos en Makro openen tijdelijk deuren voor consumenten. ‘De openstelling heeft als primair doel personen in vitale beroepen een helpende hand te bieden, door hen in de gelegenheid te stellen inkopen te doen zonder geconfronteerd te worden met lege schappen. Door het openstellen hopen we bij te dragen aan een gevoel van veiligheid’, laat een woordvoerder van Hanos in een schriftelijke reactie weten.

Volle schappen bij Hanos in Zwolle. De groothandel ging ook open voor particulieren.
Volledig scherm
Volle schappen bij Hanos in Zwolle. De groothandel ging ook open voor particulieren. © Hendrik Karabagias

Diefstal mondkapjes en zeep

Bij het gezondheidscentrum aan de Engweg in Putten is afgelopen nacht ingebroken, er zijn ongeveer 150 mondkapjes gestolen. Ook zijn 35 flessen desinfecterende zeep gestolen. De inbraak gebeurde bij een kantoor van thuiszorginstantie Icare Thuiszorg Putten. ,,We zijn dringend op zoek naar nieuwe mondkapjes, want onze zorgverleners hebben bescherming nodig,’’ zegt woordvoerder Audrey van den Berg van Icare.

Genoeg toiletpapier

Voor wie nog steeds aan het hamsteren is: extra voorraad wc-papier inslaan is echt overbodig. ,,Er is genoeg wc-papier om tien jaar te poepen”, dat beloofde premier Mark Rutte aan de klanten van Albert Heijn in zijn woonplaats Den Haag. Nieuwsgierigen vroegen de winkelende premier of hij wel voldoende toilet-rollen op voorraad heeft. Rutte herhaalde dat niemand zich zorgen hoeft te maken over de voorraden.

Eerste dode IJsselland in Hasselt

Een 80-plusser uit Hasselt is aan het coronavirus overleden. De dood van de man in het Isala ziekenhuis in Zwolle is het eerste overlijden na een besmetting met het coronavirus in de regio IJsselland. Afgelopen nacht is hij en een andere persoon in het Isala-ziekenhuis in Zwolle overleden door het coronavirus. Het is niet bekend waar deze tweede persoon vandaan komt. In Isala ziekenhuis in Zwolle zijn jongeren en kinderen onder de 18 zijn niet meer welkom tijdens bezoekuren.

Huisarts in quarantaine in Hasselt

Erik van Gijssel voelt zich ‘naar omstandigheden goed’. De huisarts uit Hasselt heeft eerder het coronavirus opgelopen na contact met een besmette patiënt. Hij heeft milde klachten. ,,Hoesterig en een benauwd gevoel, maar het is te doen’’, zegt de dokter, die, evenals zijn vrouw, thuis in quarantaine zit.

Al onze belangrijkste verhalen en nieuwsberichten over de coronacrisis vind je in ons speciale dossier

In samenwerking met indebuurt Zwolle