Crowdfunding voor collegegeld: Ischico (23) uit Zwolle betaalt terug met pianoles of concert

videoZe wilde heel, heel, héél graag een masterstudie volgen aan The Royal Conservatoire of Scotland. De Zwolse klassiek pianiste Ischico Velzel (23) kwam met glans door de audities, en dat is goed nieuws voor de oud-studente van conservatorium ArtEZ, die al vanaf haar achtste droomt van een carrière als concertpianiste. Tot zover het goede nieuws. Maar dan: hoe kom je aan 13.000 euro collegegeld? 

Dat geld heb je niet op de plank liggen?

,,Nee, helaas niet! Toen ik de bevestiging kreeg dat ik aangenomen was heb ik meteen heel veel beurzen aangevraagd maar dat is ontzettend lastig in mijn sector. Uiteindelijk heb ik wel de VSB-beurs gekregen. Dat is een maatschappelijk fonds. Je moet daarbij ook een plan indienen voor wat je later terug wilt doen voor de maatschappij. Dat is in mijn geval niet zo moeilijk. Ik geef al best vaak concerten op plekken waar je het niet verwacht, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen. Bewoners kunnen vaak niet meer naar concerten toe, maar zijn wel ontzettend blij met muziek. Die concerten wil ik graag uitbreiden. Ook wil ik optredens geven op basisscholen. Door alle bezuinigingen in de culturele sector is het niet overal vanzelfsprekend meer dat kinderen in aanraking komen met muziek."

  1. Virtuele monumentale panden van Zwolse 'minecrafters’ te bewonderen tijdens Open Monumentendag
    PREMIUM

    Virtuele monumenta­le panden van Zwolse 'minecraf­ters’ te bewonderen tijdens Open Monumenten­dag

    Het statige Gouverneurshuis aan de Kerkstraat is al sinds 1985 verdwenen. Ook de veel jongere IJsselcentrale Harculo is inmiddels gesloopt. En van de havezate Werkeren bestaat nog slechts een tekening uit 1730. Maar de jonge deelnemers aan het Minecrafttoernooi deden een historisch onderzoekje en bouwden de panden levensecht na. Gistermiddag in de Grote Kerk in Zwolle, tijdens de Open Monumentendagen, kon het publiek virtueel ronddwalen in hun winnende ontwerpen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle