De Zieleschepen langs N340 beklad met graffiti

Het kunstwerk De Zieleschepen van Cornelius Rogge langs de N340 is beklad met graffiti. Volgens Hib Anninga van beeldentuin De Anningahof is dat gisteravond gebeurd. "Dit is heel verdrietig."

Anninga, die de beelden als geschenk kreeg van de Stichting  Kunstwegen, is ontdaan. "Alle tien de schepen zijn beklad. Ik vind het erg dat ze zo mishandeld zijn." 

Volledig scherm
© Frans Paalman

Hij werd woensdagavond rond 21.30 uur gebeld door iemand die langs het kunstwerk was gereden en personen bezig zag met graffiti. "Ik ben er direct naartoe gegaan, maar er was niemand meer. Ik heb rondgefietst en heb zelfs de auto nog gepakt maar heb niemand gevonden. Ik heb vervolgens de politie gebeld, die kwam meteen." Aangifte heeft Anninga niet gedaan. "Ik kan niks bewijzen, het zou een moeilijke zaak worden." Maar kwaad is hij wel. "Het is heel erg laf."

Volledig scherm
De Zieleschepen © Frans Paalman

Anninga heeft een bedrijf ingeschakeld om de graffiti te verwijderen. Of dat gaat lukken zonder de schepen te beschadigen is volgens hem nog de vraag. Wat het gaat kosten is ook nog niet bekend. "Dat bedrijf moet eerst ter plekke komen kijken." De waarde van het kunstwerk ligt volgens Anninga rond de 50.000 euro. "Het gaat me niet eens om het geld. Er rijden hier zoveel mensen langs die het kunstwerk fantastisch vinden, ze gaan ermee op de foto. Ik vind dit zo verdrietig." 

Maatregelen om dergelijke voorvallen in de toekomst te voorkomen gaat hij niet nemen. "Het is in de openbare ruimte, dat was juist de hele bedoeling van dit kunstwerk. Voorkomen kan toch niet."  

Het rijtje donkere stalen scheepjes werd in 2016 geplaatst. Het is een van de bekendste kunstwerken van Kunstwegen. De Zieleschepen wordt dagelijks gepasseerd door tienduizenden automobilisten. Het is onderdeel van een van de grootste openluchtmusea in Europa. Kunstwegen is een kunstroute die het Nedersaksische Ohne (Bentheim) in Duitsland verbindt met Zwolle.  Het is een traject van 160 kilometer lang, met 75 kunstwerken. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle