Volledig scherm
In de rij voor de gratis koffie terwijl de politie het verdachte pakket onderzoekt. Foto: Olger Koopman

Drukte bij de koffie na bommelding in Zwolle

ZWOLLE - "Tja, we blijven toch Hollanders hè", klinkt het lacherig uit de lange rij die voor de kiosk op perron 3 in Zwolle staat. 'Gegeven de huidige situatie', biedt NS gratis koffie en thee aan de reizigers. Die situatie is de bommelding (de politie zelf spreekt liever van een verdacht pakketje) van vanochtend vroeg. Rond acht uur gingen alle seinen op rood omdat er bij de toiletten in de tunnel een verlaten koffer was gevonden.

Alle treinen naar station Zwolle werden volgens het protocol tegengehouden voor het station, de passagiers meer dan een half uur lang in onzekerheid achterlatend. Achteraf bleek het loos alarm, maar de chaos tijdens de spits was al veroorzaakt.
"We komen van Beilen", zegt Nico Ebbendorf, samen met zijn vrouw zeulend aan een paar koffers. "Op weg naar Schiphol voor een vakantie naar Spanje. Bij Meppel moesten we echter al weer de trein uit. Het vliegtuig wacht daar niet op, maar gelukkig hebben we een flinke buffer ingebouwd. We gaan het vast redden."

Verbazing
Op hetzelfde perron staat Edouard Been wat verdwaasd om zich heen te kijken. De Zwollenaar moet naar Amersfoort. Links van hem verschijnt een extra trein naar Utrecht, rechts van hem staat de intercity. ''Ik kies voor de laatste denk ik. Die zal toch zo wel gaan?" Been zat al in een trein, maar moest daar halsoverkop weer uit. "Die bleek naar Lelystad te gaan."
Personeel probeert ondertussen de boel zo goed als kan in de juiste banen te leiden. "Goed luisteren naar de omroepers, dan komt het wel in orde", zegt een van hen. Wat er precies is voorgevallen wil ze niet zeggen. "Een incident in de hal, u zult het wel horen in de media." Arie Slob is tevreden over de hulp en nipt zittend op een bankje rustig aan zijn gratis bekertje koffie. De voormalige fractievoorzitter van de ChristenUnie is tegenwoordig directeur van het Historisch Centrum in Zwolle. Hij moet vandaag naar Den Haag voor een bespreking. "De vertraging is een half uur, dus het valt allemaal wel mee. Wel ongelukkig hoor, maar hier kan NS natuurlijk niets aan doen, we moeten het maar nemen zoals het is. Laten we blij zijn dat het loos alarm was"

  1. Eigenaar Zwolse coffeeshop De Pijp begrijpt angst uit de buurt: 'Nu ga ik me bewijzen’
    PREMIUM
    interview

    Eigenaar Zwolse coffeeshop De Pijp begrijpt angst uit de buurt: 'Nu ga ik me bewijzen’

    Of hij er nog wel zin in heeft, vragen we coffeeshophouder Roy Lensink (42). Hij haalt zijn schouders op. ,,Ja hoor, nu wel weer.’’ De weg naar de opening van de vijfde Zwolse coffeeshop De Pijp was een lange, met bovendien veel hobbels. En dan te bedenken dat Wezeper Lensink al jarenlang met dit idee rondloopt. In Assendorp werd hem de deur gewezen en ook een ander pand ging op het laatste moment niet door. ,,Het was een lange strijd.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle