Volledig scherm
Een egeltje was maandag op een verlaten meerkoetennest beland in de Willemsvaart in Zwolle. Een chauffeur van de Dierenambulance wist het diertje te redden. © Foto Dierenambulance Zwolle

Egeltje gered van verlaten meerkoetennest in Zwolse Willemsvaart

Hoe die er beland is, is vooralsnog een raadsel, maar midden op de Willemsvaart in Zwolle, op een verlaten meerkoetennest zat maandagavond een egeltje. De Dierenambulance Zwolle wist het beestje met kunst-  en vliegwerk te redden, meldt de hulpverlenersinstantie op haar website.

'Maandagavond kreeg onze centralist iemand aan de lijn met de vraag of egels kunnen zwemmen', luidt het relaas. 'In principe zijn egels goede zwemmers,  alleen moeten er dan wel plankjes aanwezig zijn om eruit te komen'. 

Zwollenaren die de Willemsvaart kennen, weten dat daar alleen maar steile randen zijn waar dieren niet uit kunnen komen. De melder gaf aan dat er een egel op een nest zat midden op het water.

Schepnet

'Onze ambulancechauffeur probeerde met het schepnet de egel van het nest te halen. Ons schepnet kan maar ongeveer tot drie meter. Helaas lag het nest iets verder dan drie meter vanaf de kant'.

Met touw wat standaard in de Dierenambulance ligt, waagde zij nog een poging. 'Ze wist het schepnet over de egel te gooien. En dat lukte. De egel werd van het nest geschept en naar de kant gehaald'.

'Eenmaal op de kant wou het diertje gelijk de benen nemen en weggaan. Dat is natuurlijk een goed teken: dat het diertje erg fit is'.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De Dierenambulancechauffeur wist met wat vernuft de egel van het meerkoetennest te redden. © Foto Dierenambulance Zwolle

Nachtje aansterken

Na controle is de egel toch meegenomen naar de opvang om 'een nachtje bij te komen en even goed te eten. ,,En dat is goed gegaan", meldt een medewerkster van de Dierenambulance desgevraagd. ,,Het beestje heeft hier geslapen en gegeten (wat insecten en speciaal voer) en is gisteren weer in de vrije natuur uitgezet." Niet bij water in de buurt? ,,Nee, ver weg bij het water. We kunnen natuurlijk niet voorkomen dat de egel nooit meer in de buurt van water komt, maar voor nu is ze veilig uitgezet." 

  1. Zwolse eiken blijven, net als de ergernis. Na negentien jaar geharrewar
    PREMIUM

    Zwolse eiken blijven, net als de ergernis. Na negentien jaar geharrewar

    Negentien jaar. Er zijn soapseries die minder lang duren. De laatste aflevering van een bomenkwestie in Westenholte lijkt nu toch echt opgenomen. Terwijl buurtbewoners al sinds 2000 van overlastgevende eiken af willen - ‘En ze groeien alleen maar door!’ -, heeft de rechter definitief een streep door de kap gezet. De gemeente Zwolle wilde wel meewerken, maar stichting Groenstad Zwolle vocht de kap met succes aan. ,,Natuurlijk snap ik de overlast. Maar kijk nou wat je ervoor terugkrijgt", zegt voorzitter Dirk Maas. De geërgerde buurt heeft daar geen boodschap aan. ,,Wij hebben de hele zomer geen zonlicht.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle