Volledig scherm
File op de A28 richting Zwolle. © Stefan Verkerk

Europa biedt sprankje hoop op einde fileleed op de A28

Het fileleed op de A28 kan worden aangepakt met hulp van Europees geld. Dat schrijft Europees commissaris Violeta Bulc na schriftelijke vragen van VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal. Bulc wijst op het bestaan van het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI), waar de A28 voor in aanmerking komt.

Nagtegaal stelde haar vragen naar aanleiding van berichtgeving in de Stentor. Ze wilde weten of de Europese Commissie bereid is om in samenwerking met Nederland concreet met oplossingen te komen om het dichtslibben van de A28 te voorkomen. Uit gegevens van Rijkswaterstaat blijkt dat de files op Overijsselse snelwegen afgelopen jaar met 53 procent groeiden. Eerder wees Transport en Logistiek Nederland al op het groeiende belang van de snelweg A28 doordat de Duitse E233 wordt verbreed. Als gevolg daarvan wordt voor het vrachtverkeer vanaf Hoogeveen de route richting Noord-Europa beter en zal het belang van de A28 toenemen als onderdeel van een Europese corridor.

Ontlast

VVD’er Nagtegaal is blij met de reactie van Europees commissaris Bulc. ,,Ze hebben in Europa serieuze aandacht voor het fileleed op het knelpunt A28. Ook in de komende Europese infrastructuurprojecten zijn er dus kansen voor de provincie Overijssel om gebruik te maken van Europese gelden. Bovendien wordt de A28 ook op andere manieren ontlast, omdat meer mogelijkheden komen om goederen te vervoeren via het spoor of het water.”

Quote

Ze hebben in Europa serieuze aandacht voor het fileleed op het knelpunt A28

Caroline Nagtegaal, VVD Europa

Vanuit Nagtegaals partij werden eerder ook al schriftelijk vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Overijssel en B en W van Zwolle. Daarin werd gepleit voor het aanboren van Europese financieringen. Het college van Zwolle gaf onlangs aan de problematiek te willen meenemen in de zogeheten Mobiliteitsvisie. Dat is een document waarin het verkeers- en vervoersbeleid voor de komende jaren wordt beschreven. VVD-raadslid Johran Willegers kondigt aan maandag vragen te stellen aan het college naar aanleiding van de reactie vanuit Europa. ,,Wij zien hier een mooie kans om een lobby te beginnen. Europa biedt een opening, nu moeten we aan de slag.”

Geld

Met geld alleen is een oplossing niet bereikt, weet Willegers. ,,Maar met geld kunnen we wel oplossingen realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het verbreden van de weg of het verbeteren van aansluitingen en het wegnemen van flessenhalssituaties.”

  1. Dit zijn de 22 Euro-kandidaten uit Oost-Nederland waar jij op kan stemmen

    Dit zijn de 22 Eu­ro-kandidaten uit Oost-Nederland waar jij op kan stemmen

    Stemgerechtigden in het verspreidingsgebied van de Stentor die morgen bij de Europese verkiezingen op iemand uit de regio willen stemmen, hebben de keus uit 22 kandidaten. Het zijn mannen en vrouwen, met of zonder politieke ervaring, lijstduwers én lijsttrekkers. Wat betekent Europa voor hen? Hoe denken zij vanuit Brussel voor onze regio het verschil te maken? We doen een voorstelrondje. Enkele EU-kandidaten waren niet voor een reactie bereikbaar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle