Volledig scherm
In augustus deed er nog een recordaantal zwemmers mee aan de City Swim in Zwolle. De organisatie vroeg voor komend jaar een subsidie aan van 7.500 euro, maar kreeg van de gemeente nul op het rekest. © Raoul Fix

Geen subsidie voor vier evenementen in Zwolle, Stadsfestival krijgt tienduizenden euro’s minder

Survival Run, City Swim, de Peppercup en filmfestival Zwollywood kunnen fluiten naar hun subsidie voor komend jaar. De evenementen deden een aanvraag van respectievelijk 7500, 8000, 10.000 en 8000 euro, maar die zijn niet goedgekeurd. Desondanks zullen ze wel ‘gewoon’ plaatsvinden.

De organisatoren lijken er niet heel erg om te malen. Survival Run is teleurgesteld, maar heeft wel begrip. Het evenement hoopt dat de gemeente wel zo vriendelijk is om mee te denken over afvalverwijdering. City Swim laat in een reactie aan de Stentor weten het jammer te vinden, maar zeker niet met de pakken bij neer te gaan zitten. Dit jaar deed er nog een recordaantal van 309 zwemmers mee aan de zesde editie, 20 procent meer dan in 2018. ,,We gaan ons best weer doen om volgend jaar een leuk en ludiek evenement te organiseren. En we gaan hopelijk weer een heel mooi bedrag ophalen voor ons goede doel, stichting Tegenkracht!’’, vertelt organisator Martin Dunnink.

Geen topsportevenementen 

Bij het beoordelen van de aanvragen is gekeken naar de evenementenkalender en naar het effect dat het evenement heeft op onder meer de ontwikkeling van de binnenstad en het versterken van het culturele en sportieve klimaat. Survival Run, City Swim en de Peppercup (een karatetoernooi) krijgen van de gemeente niet het label van topsportevenement. Laatstgenoemde laat in een reactie hierop weten dat het graag de steun krijgt om als evenement te kunnen doorgroeien naar een landelijk aansprekend toernooi.

Stadsfestival ziet aanvraag slechts deels goedgekeurd worden

De gemeente heeft het beschikbare evenementenbudget vastgesteld op 438.006 euro, waarvan 20.000 euro incidenteel. De grootste aanvragen werden ingediend door het Stadsfestival (154.000 euro), Zwolle Unlimited (95.000) en Winters Zwolle (80.000). Eerstgenoemde moet het volgend jaar doen met ‘slechts’ 80.000 euro. In 2018 besloot de gemeente het budget voor het festival nog vast te stellen op 125.000 euro.

Bevrijdingsfestival Overijssel en intocht Sinterklaas 

Het grootste evenement, het Bevrijdingsfestival Overijssel, krijgt een subsidie van 50.000 euro. De gemeente hecht veel waarde aan het festival, ‘dat als een van de meest toonaangevende bevrijdingsfestivals van Nederland bijdraagt aan de provinciale en landelijke uitstraling van Overijssel en Zwolle’. De gemeente verwacht maar liefst 120.000 tot 140.000 bezoekers.

Ook de Sinterklaasintocht, die afgelopen weekend nog zeer succesvol verliep, krijgt de volledige steun van de gemeente. Zij zag de intocht de laatste jaren een sterke vernieuwing en professionalisering doormaken. De subsidie voor komend jaar is vastgesteld op 8500 euro. Dit jaar kregen Sinterklaas en zijn pieten nog 7500 euro toegewezen.

Volledig scherm
Afgelopen zaterdag kwamen Sinterklaas en zijn pieten aan in Zwolle. De Goedheiligman werd ontvangen door burgemeester Peter Snijders. © Frans Paalman
Volledig scherm
Zangeres Maan opende dit jaar het drukbezochte Bevrijdingsfestival Overijssel. Ook voor 5 mei 2020 verwacht de gemeente een enorme toestroom. Het aantal bezoekers wordt geschat op 120.000 tot 140.000. © ANP

In samenwerking met indebuurt Zwolle