Volledig scherm
De Jumbo aan de Zwolse Veemarkt. © Pedro Sluiter

Gemeente Zwolle verruimt openingstijden supermarkten tijdens feestdagen

Supermarkten in Zwolle mogen op zondag 24 en 31 december al om twaalf uur open. De ondernemers vroegen de gemeente om hulp omdat ze vreesden de drukte niet aan te kunnen.

De venstertijden voor supermarkten op zondag staan sinds vorig jaar vastgesteld tussen twee en zes uur. Volgens verantwoordelijk wethouder René de Heer is de verwachte chaos en drukte de reden geweest voor het besluit. Dat het besluit een voorbode zou kunnen zijn van een versoepeling van de zondagse regels, wijst de wethouder echter resoluut af. ,,We doen dit niet zomaar. De afspraken zijn heel simpel."

De huidige venstertijden werden vorig jaar vastgesteld, nadat de Zwolse supermarktbranche al langer ontevreden was over het toenmalige rouleersysteem. Elk jaar mocht een groep van slechts acht supermarkten, verspreid over de stad, op zondag open. Toen vorig jaar de opening voor alle supermarkten werd behaald, werden de openingstijden wel ingeperkt naar maximaal vier uur per dag.

Zondagsrust

Jeroen Naegelmaker, eigenaar van de Jumbo in Stadshagen, is een van de initiatiefnemers en zegt ook topdrukte te verwachten op 24 en 31 december. ,,Dus ja, wij zijn erg blij." Toch wilde een overgrote meerderheid van de supermarktondernemers wilde zelfs al om tien uur de deuren open hebben om de drukte het hoofd te bieden, zo staat te lezen in de brief richting het college. ,,We hebben besloten om niet te veel af te wijken van onze afspraken", zegt de VVD-wethouder. ,, Een heel grote verruiming is een te grote inbraak op de zondagsrust." 

Binnen de coalitie is de ChristenUnie de partij die zich vanaf het begin sterk maakt om de zondagsrust in ere te houden. Toch spreekt fractievoorzitter Gerdien Rots van de CU over een 'verstandig besluit' van de wethouder. Het college heeft de afweging immers gemaakt op basis van de veiligheid, zegt ze. ,,En daarbij is het college dichtbij de afspraken gebleven."

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Zwolle