Volledig scherm
De gevangenis in Zwolle. © epa

Gevangene gooit braadvet over medewerker: eerste- en tweedegraads brandwonden

Een personeelslid van de gevangenis in Zwolle is eind vorige maand door een gedetineerde overgoten met braadvet. Het slachtoffer liep eerste- en tweedegraads brandwonden op. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde lijst van incidenten in gevangenissen.

De gevangene was op 29 december vlees aan het bereiden in de recreatieruimte van het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Zwolle. ,,Zonder enige aanleiding pakte de justitiabele de pan van het vuur en gooide hij de inhoud over het personeelslid”, zo staat te lezen in de publicatie van het Ministerie van Justitie.

Gezicht

Het slachtoffer liep brandwonden op in het gezicht, de oren, nek en schouders. Omstanders hebben het personeelslid direct onder de douche gezet. Daarna is de medewerkster voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek het slachtoffer eerste- en tweedegraads brandwonden te hebben. 

Isoleercel

De gevangene is voor straf twee weken in een isoleercel geplaatst. Ook heeft de gevangenis aangifte gedaan bij de politie. Het is nog niet duidelijk of de man zich voor de rechter moet verantwoorden. De PI Zwolle wil niet uitgebreid ingaan op het incident, maar zegt wel de protocollen rondom het koken door gevangenen niet aan te passen. ,,Dit was echt een incident, niet iets dat vaker gebeurt”, aldus een woordvoerster. 

Wel wordt er, zoals na alle incidenten, een intern onderzoek ingesteld. ,,Als daar aanbevelingen uitkomen, dan zullen we die uiteraard meenemen.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle