Volledig scherm
PREMIUM
Gevangeniszuster Sanne. © Privé

Gevangeniszuster Sanne: Een gevangene slikt weleens een vork in

Gevangeniszuster Sanne geeft via sociale media een uniek kijkje in de bajes van Zwolle. Tijdens een rondleiding aan deze krant vertelt ze over nepklachten, de wachtkamer met tralies en bejaarde gevangenen met rollators.

Volledig scherm
Gevangeniszuster Sanne. © Privé

Het postvak vlak naast de portier ligt elke dag vol met handgeschreven briefjes van gevangenen. ,,Zuster, ik heb last van mijn geslachtsdeel'', stond er laatst. Geintje van een gedetineerde, bleek later. Verpleegkundige Sanne (28) kan er wel om lachen. Het eerste wat ze elke ochtend doet is de medische klachten sorteren, in volgorde van ernst.

Sanne werkt in de gevangenis in Zwolle, waar het cellencomplex in tweeën is gesplitst: rechts driehonderd mannen, links negentig vrouwen. De verpleegkundige werkt al jaren op de mannenvleugel. Afgelopen jaar begon ze een Instagramaccount, genaamd gevangeniszustersanne, waarop ze foto's en verhalen deelt over een wereld die voor het grote publiek onbekend is. Het idee was om een reëel beeld te scheppen van haar werk - 'niks irritanter dan mensen die zeggen: de bajes is een hotel' - maar het leverde ook vijftien sollicitanten op. Én wat interessante inkijkjes.

  1. Zwolle is duivelse Japanse duizendknoop meer dan zat: ‘Het is een verschrikkelijke plant’
    PREMIUM

    Zwolle is duivelse Japanse duizend­knoop meer dan zat: ‘Het is een verschrik­ke­lij­ke plant’

    Zo mooi als de crèmewitte en soms roze bloemen van de plant kleurden in augustus en september, zo wreed werkte de Japanse duizendknoop zich in de tussentijd naar grote hoogte. De plant teistert Zwolle en de gemeente is hem dan ook liever voorgoed kwijt dan nog even rijk. Vanochtend deed ze samen met ROVA een eerste aanzet in de hoop de plant voorgoed uit het Zwolse stadsbeeld te kunnen verwijderen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle