Volledig scherm
PREMIUM
De begroeiing in sloten moet onderhouden worden, zodat het water goed kan blijven doorstromen. Het waterschap controleert nu via satellietbeelden of dat goed gebeurt. (archiefbeeld) © Henri van der Beek

Goedkoper, effectiever en beter: waterschap ‘dik tevreden’ met controle van slootjes via satelliet

Zijn de sloten wel schoon, kan het water goed doorstromen? Met die vragen gingen elk jaar zestig schouwers van het waterschap drie dagen lang op pad. Tot afgelopen najaar. Satellietbeelden nemen die taak grotendeels over, en dat blijkt bijzonder goed te werken.

Wie langs een watergang of kleine sloot woont, is verantwoordelijk voor het onderhoud daarvan. Af en toe uitbaggeren, en vooral de kant maaien. Dat is nodig om de doorstroming van water op gang te houden, zeker bij hevige regenval. Zou het onderhoud niet plaatsvinden, dan heb je kans dat landerijen zompig worden. En dus controleert het waterschap elk jaar of het onderhoud gebeurt. Sinds de laatste schouw alleen op een totaal nieuwe manier.

  1. Gymnasium Celeanum Zwolle reist vanwege coronavirus met één leerling minder af naar Griekenland en Rome
    PREMIUM

    Gymnasium Celeanum Zwolle reist vanwege coronavi­rus met één leerling minder af naar Grieken­land en Rome

    Ongeveer tachtig leerlingen van het gymnasium Celeanum in Zwolle gaan morgen op studiereis naar Griekenland en Rome. Waar tal van andere middelbare scholen in Nederland vanwege het coronavirus de stekker uit de studiereis trokken, acht rector Frank Dost het verantwoord om de twee studiereizen door te laten gaan. De school liet aan ouders weten de reis pas af te blazen als het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies zou afgeven voor Rome en Griekenland, maar dat reisadvies is momenteel nog niet aan de orde en dus gaat de reis door.

In samenwerking met indebuurt Zwolle