Volledig scherm
Een beeld van de huidige situatie op het stationsplein in Zwolle. © Frans Paalman

Graafklus voor bouwput nieuwe fietsenkelder bij NS-station Zwolle begint

Stilte voor de storm op het Stationsplein in Zwolle. Aannemer Boskalis begint komende week met het uitgraven de enorme bouwput voor de toekomstige fietsenkelder onder het plein. Nu de voorbereiding er zo’n beetje op zit, ligt het plein waar tot februari de stadsbussen stonden er haast kunstzinnig bij.

Die fietsenstalling wordt volgens de gemeente Zwolle eind volgend jaar opgeleverd. Bij de werkzaamheden werd in juni vervuilde grond aangetroffen. Ook stuitte de aannemer op grindlagen. Daardoor loopt het hele project uiteindelijk ongeveer een half jaar vertraging op. In de loop van 2021 is ook het nieuwe Stationsplein helemaal klaar.

Extra miljoenen

De vertraging en extra werkzaamheden kosten de gemeente 3,8 miljoen euro. Dat kan nog oplopen. Onder de fietsenkelder wordt een soort gellaag aangebracht die waterremmend is. Omdat het grondwater vervuild blijkt met vinylchloride, bestaat de kans dat de gel wordt aangetast. Volgens de gemeente is die kans kleiner dan 5 procent. Tijdens de bouw moet duidelijk worden of de gel intact blijft.

Boskalis begint na het weekend met de voorbereidingen om de schop in de grond te zetten. Vermoedelijk vertrekken eind van de week de eerste gevulde zandauto’s vanaf het plein.

  1. Een tunnel voor de A28 bij Zwolle? Deze ingenieur (90) bedacht een halve eeuw geleden al een alternatieve route voor de snelweg
    PREMIUM
    Poll + Video

    Een tunnel voor de A28 bij Zwolle? Deze ingenieur (90) bedacht een halve eeuw geleden al een alternatie­ve route voor de snelweg

    De A28 doorsnijdt Zwolle, maar het had ook heel anders gekund. De inmiddels 90-jarige Rommert Krijtenburg presenteerde in de jaren 60 bij Rijkswaterstaat een alternatief snelwegtracé. Zijn voorstel sneuvelde. Tegenwoordig wordt nagedacht over een A28-tunnel, maar is Krijtenburgs variant alsnog dé oplossing? De civiel ingenieur buigt zich er een halve eeuw later nog eens over.

In samenwerking met indebuurt Zwolle