Volledig scherm
Café Bruut is op bevel van de rechter verzegeld. © Frans Paalman

Granaatcafé Bruut in Zwolle verzegeld na negeren uitspraak rechter

Café Bruut in de Voorstraat in Zwolle is verzegeld. Niemand mag het café meer in. De aanleiding is dat het café in de nacht van vrijdag op zaterdag open was. De rechter verbood dat eerder deze week.

,,De politie heeft zaterdagnacht geconstateerd dat het horecabedrijf in overtreding is", zegt een woordvoerder van de gemeente Zwolle. ,,Het café is verzegeld. Er hangen linten voor. Niemand mag het pand in. De eigenaar weet ervan.” Het verbreken van een verzegeling is strafbaar. De verzegeling gebeurde zaterdagmiddag. Agenten begeleidden de Zwolse ambtenaar. Eigenaar Bob Kooistra en financieel adviseur Marijn de Jong wilden na de actie geen reactie meer geven.

Verduisterd

Vrijdagavond was er reuring bij het café, waar twee maanden geleden een granaat aan de deur hing. Medewerkers zeiden dat de kerstverlichting werd opgehangen. Na middernacht konden bezoekers alsnog naar binnen. De ramen waren verduisterd, waardoor het leek alsof het café gesloten was. Dat vertelden meerdere cafégangers onafhankelijk van elkaar aan De Stentor.

De bezoekers moesten bij de ingang hun naam geven. Die werd genoteerd, waarna de gasten een polsbandje kregen als toegang tot het café. Binnen konden ze alcoholische drankjes kopen en opdrinken. Volgens de bezoekers waren er rond 02.00 uur een kleine vijftig gasten binnen. De sfeer was goed.

Juridische strijd

Door bezoekers te laten betalen voor hun drank negeerde Bruut het verbod van de rechter. Het café heeft immers geen drank- en horecavergunning. Daarover voert eigenaar Bob Kooistra een juridische strijd met de gemeente Zwolle. Volgens woordvoerder en financieel adviseur Marijn de Jong was er sprake van een besloten feest. Of dat past binnen het vonnis van de rechter? ,,Daar ga ik geen uitspraak over doen", zei hij zaterdagmiddag, voordat het café werd verzegeld.

De Jong zei zich niet te herkennen in de verhalen van bezoekers. ,,Er was een besloten feest en er werd gewerkt met een gastenlijst. Ik vraag me af of bezoekers, mogelijk onder een valse naam, naar binnen konden komen. Bij de ingang werd de legitimatie gecontroleerd. Het café was niet open voor het publiek. Ik herken het beeld niet dat bezoekers zomaar naar binnen konden.” Op de vraag of hij verwacht dat het feest consequenties heeft, zei hij: ,,Geen idee.”

Granaat

De vraag of er wel of geen klanten mogen worden ontvangen aan de Voorstraat speelt sinds onbekenden in oktober een granaat aan de deur van de kroeg plaatsten. Burgemeester Meijer besloot daarna dat het café een week dicht moest. In die week ontstonden bij de gemeente twijfels over de vraag of ze door een vergunning te verlenen mogelijk criminele activiteiten faciliteert. 

Eerst moet vaststaan dat Bruut niets met criminele activiteiten te maken heeft, oordeelde de burgemeester, pas daarna wil hij eventueel een horecavergunning verlenen. Totdat onderzoek van bureau Bibob heeft uitgewezen dat Bruut ‘schoon’ is, gedoogt hij niet langer in het café zonder vergunning klanten worden geholpen. 

Bibob richt zich onder meer op verdachte geldstromen bij de financiering van de horecagelegenheid. Tevergeefs vocht eigenaar Bob Kooistra, die het café in mei overnam, dat besluit voor de rechter aan. Er is echter genoeg reden om het café voorlopig gesloten te houden, schaarde die zich woensdag achter de burgemeester.

In samenwerking met indebuurt Zwolle