Volledig scherm
© Phil Nijhuis

Grote storing bij straatverlichting: deel van Oost-Nederland plotseling in het donker

updateEen flink deel van Overijssel zit vanavond zonder straatverlichting. Er komen tientallen meldingen binnen uit onder meer Zwolle, Deventer, Olst, Wijhe en Raalte. Ook in Drenthe is op plekken de verlichting uitgevallen.

Volgens Enexis gaat het om een zogeheten TF-probleem. De netbeheerder meldde rond 18.30 uur dat onder meer de omgeving Zwolle, Kampen en Raalte zijn getroffen, maar er komen ook veel meldingen uit Deventer en Meppel. Monteurs zijn op pad om het probleem op te lossen. De bron van de storing zou in Zwolle zitten.

Zo'n twee uur later berichtte Enexis dat in een klein deel van Zwolle en Raalte de openbare verlichting weer aan is. Voor de overige plaatsen zijn de monteurs nog altijd in de weer. Op een aantal plekken in Deventer werkt de verlichting ook weer naar behoren.

TF-signaal

Het toonfrequent signaal (TF-signaal) is een techniek die Enexis gebruikt om de openbare verlichting in- en uit te schakelen. Het wordt ook voor huishoudens ingezet om de schakeling tussen dag- en nachtverbruik mogelijk te maken.

Saillant detail: per 1 juli 2021 stoppen netbeheerders met het TF-signaal. Het is een verouderde en kostbare techniek.

Wie is de Mol?

Op social media wordt massaal melding gemaakt van donkere straten. Daar worden ook zorgen geuit over de de gevaren die het met zich meebrengt in het verkeer. 

Maar de storing wordt ook aangegrepen voor ludieke boodschappen. Zo heeft ene Angela een interessante theorie voor kijkers van Wie is de mol?. Het zou zomaar een teken kunnen zijn dat Deventenaar Rob Dekay de saboteur van het populaire tv-programma is:

  1. Geen extra maatregelen op Zwolse Vogelmarkt voor viruspreventie: ‘We controleren elk jaar streng’
    PREMIUM

    Geen extra maatrege­len op Zwolse Vogelmarkt voor viruspre­ven­tie: ‘We controle­ren elk jaar streng’

    De Zwolse Vogelmarkt treft geen extra maatregelen tegen ziekteverspreiding. De beurs is komend weekeinde in de IJsselhallen in Zwolle. De uitbraak van het coronavirus in China, op een markt waar ook dieren worden verhandeld, zorgt niet voor verscherping van de controle. ,,Wij voeren elk jaar strenge controles uit en hebben hoge hygiënestandaarden. Meer dan dat kunnen we niet doen.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle