Volledig scherm
De schade na een felle brand in oktober 2017 in Stedelijk Museum Zwolle was groot. Het herstel begint komend najaar. © Archieffoto Frans Paalman

Herstel 'Stedelijk' in Zwolle duurt tot medio 2019

Het voormalig Stedelijk Museum in Zwolle kan medio volgend jaar weer worden gebruikt. De schade van de brand in oktober 2017 wordt vanaf dit najaar hersteld. Die klus neemt acht maanden in beslag. Welke functie het pand volgend jaar krijgt is nog niet duidelijk.

De felle brand woedde in het historische Drostenhuis en richtte een flinke ravage aan. Onlangs werd duidelijk dat het pand grotendeels moet worden gestript, omdat rook en roet in alle gaten en kieren zijn getrokken. De afgelopen tijd heeft de gemeente Zwolle overlegd met het museumbestuur, verzekeringsexperts en ook contra-expertises laten uitvoeren. Nu het herstelplan ook is goedgekeurd door de welstandscommissie, kan na de zomer worden begonnen met de werkzaamheden.

Tijdelijke invulling

Als de klus er medio 2019 op zit, wordt het Drostenhuis weer gebruikt voor het exposeren van historisch materiaal. Voor het moderne deel van het voormalige museum wordt nog een invulling gezocht. De Zwolse ChristenUnie-fractie dringt aan op een tijdelijk gebruik van het pand, liefst zo snel mogelijk. Wethouder Monique Schuttenbeld gaat daar haar best voor doen. ,,Als iets leeg staat, moeten we het uiteraard zien te benutten. Maar het herstel gaat voor. De nieuwbouw van het museum wordt gebruikt voor het schoonmaken van objecten uit het Drostenhuis", liet de wethouder deze week weten na vragen van CU-raadslid Reinier Mulder. ,,Is de ruimte daar niet meer voor nodig, dan beloof ik dat we gaan proberen er gebruik van te maken."

In samenwerking met indebuurt Zwolle