Volledig scherm
columniste phaedra © Vakfoto Van Der Beek

‘Het hele gegeven van oude mannen en jonge meisjes bleef maar door mijn hoofd spoken’

columnPhaedra Werkhoven schrijft elke week een column over wat haar bezighoudt.

De man van 50 had huilend in de Zutphense rechtbank gezegd dat hij echt niet wist dat het meisje waarmee hij seks had 14 jaar was. Ondanks dat er in zijn eigen huis een dochter van die leeftijd rondliep, had hij geen idee dat ze zo jong was. Hij dacht dat ze 16 was. Ah, tuurlijk, 16, dat is inderdaad een stuk minder erg. Het meisje zelf, inmiddels 17, had het allemaal prima gevonden verklaarde ze, maar de rechter zag haar toch als slachtoffer.

Ook de 17-jarige leerlinge die het aanlegde met de dolverliefde leraar ‘in de dertig’ in Arnhem deed dat met vol verstand. De leraar nam ontslag, en joelde over zijn geluk. De ouders van het meisje keurden de relatie goed. Toch werd de politie en de GGD op hen afgestuurd. Het hele gegeven van oude mannen en jonge meisjes bleef maar door mijn hoofd spoken. Ook misschien wel vanwege Humeyra, die het uitmaakte toen ze er achter kwam dat haar vriend twee keer zo oud was als zij. Ze moest dat met dodelijke kogels bekopen.

Een moeder klampte mij digitaal aan, waar de grens ligt tussen privacy beschermen en recht op bescherming van instanties en politie. Zelf worstelt ze machteloos met een krap meerderjarige dochter die een relatie heeft met een dertig jaar oudere man, die haar manipuleert en misbruikt. Ineens is zij de ‘paniek ouder’ die haar dochter niet kan loslaten. Zij ziet wat hij haar dochter aandoet, alleen gaan alle deuren bij hulpverleners en politie dicht vanwege haar dochters privacy.

Jong volwassenen, kinderen, volwassenen, iedereen heeft recht op privacy. Een kind kan tegen een psycholoog zeggen dat ze dood wil zonder dat deze dat aan de ouders hoeft te melden. Er zijn natuurlijk ouders die het kwade voorhebben, waartegen kinderen beschermd moeten worden. Maar je moet als behandelaar toch op je ‘gutfeeling’ mogen afgaan? Van de psycholoog van mijn eigen moeder hoorde ik –vanwege de privacy- pas na haar dood wat ze mankeerde. Ik had dat graag eerder geweten. Het heeft me een levenslang schuldgevoel bezorgd.

Wat gebeurt er als het kind daadwerkelijk zelfmoord pleegt, zonder dat de ouders wisten wat er speelt? Politie en instanties gaan naar een meisje van 17 die –met ouders goedvinden- een relatie heeft met haar leraar. Politie en instanties zijn handelingsverlegen bij een 18-jarige. Mensen kunnen mentaal ziek zijn zonder dat de directe familie wordt ingelicht. Alles vanwege de wet op bescherming privacy. Ik lig daar wakker van. Want, wie beschermt nou eigenlijk wie?

In samenwerking met indebuurt Zwolle