Emi Stikkelman in haar Café Koos in Zwolle. Door een papieren werkelijkheid ontving ze tot nu toe nauwelijks financiële steun van de overheid, en dus moest het geld ergens anders vandaan komen.
Volledig scherm
PREMIUM
Emi Stikkelman in haar Café Koos in Zwolle. Door een papieren werkelijkheid ontving ze tot nu toe nauwelijks financiële steun van de overheid, en dus moest het geld ergens anders vandaan komen. © Frans Paalman

Hoe het kan dat horecazaken niet massaal omvallen: huis verkopen, geen salaris, schulden en nieuws negeren

Al twee jaar zijn horecazaken meer dicht dan open, en toch is het aantal faillissementen afgelopen jaar historisch laag. Hoe kan dat? Een kijkje achter de gesloten deuren van tien kroegen en cafés van het Vechtdal tot Flevoland levert financieel en mentaal zeer pijnlijke - maar ook wisselende - verhalen op. Over enorme schulden, uitgeven van jarenlang opgespaarde buffers en de onmogelijkheid om te stoppen. ,,Het geld van mijn huis gaat naar de zaak, daar heb ik echt een potje om zitten janken.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle