Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Hondenschool kan vechthond niet aan

Hondenscholen in Nederland zijn er niet klaar voor om vanaf volgend jaar massaal vechthonden in hun cursussen op te nemen. Instructeurs beschikken niet over de juiste expertise om deze in potentie gevaarlijke honden te trainen. Dit leidt er nu al toe dat hondenscholen vechthonden weigeren toe te laten tot hun opleidingen. Dat stellen de Hondenbescherming en de Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding. 

Vanaf 2018 moeten eigenaren van honden die een gevaar kunnen vormen voor mens en dier verplicht een opvoedcursus volgen. Staatssecretaris Martijn van Dam stelde eind mei een lijst samen met 21 ‘hoogrisicohonden’ die verplicht op cursus moeten. Het gaat om honden zoals Pittbulls, Amerikaanse Staffords en Rottweilers. Van Dam hoopt met deze maatregel het groeiende aantal bijtincidenten met vechthonden in te dammen.

Te weinig kennis

,,Er is op dit moment op hondenscholen veel te weinig kennis en expertise aanwezig om deze honden te trainen”, zegt Wendy Las van Bennekom van de Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding. ,,Dat is echt een probleem waar we ons zorgen over maken. Vooral omdat hondenscholen vanaf volgend jaar fors meer vechthonden op cursus krijgen. Daar heb je goed gekwalificeerde instructeurs voor nodig die dat aankunnen. Die zijn er nu onvoldoende.”

De zorgen worden gedeeld door de Koninklijke Hondenbescherming. ,,Er is grote behoefte aan goed gekwalificeerde hondenscholen en instructeurs waar deze honden straks terecht kunnen”, stelt Sieneke Groenman. ,,We merken nu al dat veel hondenscholen vechthonden weigeren omdat ze zeggen niet over de juiste kennis te beschikken.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle