Volledig scherm
Husam (12) omarmd en omringd door zijn klasgenoten van basisschool De Toonladder in Zwolle. © Pedro Sluiter Foto

Irakese moeder van Zwolse Husam (12) mag blijven

De Irakese Intedhar Jaber Ati, moeder van de Zwolse scholier Husam (12), mag in Nederland blijven. Vrijdag viel bij de familie een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie op de mat, waarmee de gevreesde uitzetting naar Irak van de baan is.

Intedhar krijgt geen reguliere verblijfsvergunning, maar mag blijven vanwege Europees recht, aldus advocaat Anjo Hekman. Globaal komt het erop neer dat een uitspraak van het Europese Hof uit mei van dit jaar nu de basis vormt voor dit besluit. ,,Het Hof heeft in mei in een andere zaak gevonnist dat Nederlandse rechters niet langer buitenlandse moeders van Nederlandse kinderen of gezinnen mogen uitzetten of dreigen met uitzetting”, legt Mariette Jansen, vertrouwenspersoon van het Zwolse gezin uit. ,,In de brief aan Intedhar wordt expliciet naar dat arrest verwezen.”

Het gezin heeft rust nodig en wil niet reageren op het nieuws. De familie is al 14 jaar bezig om de gezinshereniging mogelijk te maken. ,,Dat is zwaar gevallen. Natuurlijk is Intedhar blij, maar het is ook heel moeilijk geweest voor haar. Ze heeft zich heel erg niet welkom gevoeld hier. Dat voedde haar heimwee naar haar eigen moeder die nog in Irak is.

Door een operatie en een lastige zwangerschap gaat het nu niet zo goed. Ze wil het ook niet vieren. Gelukkig hebben ze ook afgelopen week gehoord dat ze een huis toegewezen hebben gekregen in Zwolle, zodat ze nu hun wonden kunnen likken, tot zichzelf kunnen komen en iets blijvends op kunnen bouwen.”

Achterblijven

Husam en zijn jongere broertje en zusje mochten wel met hun vader in Nederland achterblijven, maar dat was niet haalbaar, omdat hun vader fulltime werkt op onregelmatige tijden.

Om Husam en zijn familie in Nederland te houden, besloten zijn leraren en klasgenoten van groep 8 van basisschool De Toonladder in Zwolle in actie te komen. Ze zamelden handtekeningen in om de verschillende verzoeken om zijn moeder een verblijfsvergunning te geven, kracht bij te zetten. 

  1. Zwolse eiken blijven, net als de ergernis. Na negentien jaar geharrewar
    PREMIUM

    Zwolse eiken blijven, net als de ergernis. Na negentien jaar geharrewar

    Negentien jaar. Er zijn soapseries die minder lang duren. De laatste aflevering van een bomenkwestie in Westenholte lijkt nu toch echt opgenomen. Terwijl buurtbewoners al sinds 2000 van overlastgevende eiken af willen - ‘En ze groeien alleen maar door!’ -, heeft de rechter definitief een streep door de kap gezet. De gemeente Zwolle wilde wel meewerken, maar stichting Groenstad Zwolle vocht de kap met succes aan. ,,Natuurlijk snap ik de overlast. Maar kijk nou wat je ervoor terugkrijgt", zegt voorzitter Dirk Maas. De geërgerde buurt heeft daar geen boodschap aan. ,,Wij hebben de hele zomer geen zonlicht.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle