Het Isala-ziekenhuis in Zwolle.
Volledig scherm
Het Isala-ziekenhuis in Zwolle. © Getty Images

Isala in Zwolle schaalt ic-capaciteit op en houdt ook ruimte voor andere (spoed)zorg

In Isala in Zwolle zijn de grenzen op de ic nog niet bereikt. Het ziekenhuis is het aantal ic-bedden voor corona-patiënten nog aan het opschalen. Daarnaast blijven ook ic-bedden beschikbaar voor de reguliere (spoed)zorg.

Het ziekenhuis bekijkt continu of ze kan opschalen.  ,,Isala werkt in een inmiddels opgeschaalde situatie. Daarin zit nog capaciteit’’, laat woordvoerder Gerben Hart weten. Exacte aantal beschikbare ic-bedden geeft het ziekenhuis niet, ,,want dat wisselt sterk per fase’’. 

Isala verzorgde dinsdagmiddag in totaal 113 COVID-19 patiënten. Daarvan lagen er 80 op de zogenoemde cohort-afdelingen. Dat zijn afdelingen waar 8 tot 10 corona-patiënten bij elkaar in een geïsoleerde omgeving liggen. Op de intensive care lagen 33 corona-patiënten. Het ziekenhuis heeft meerdere cohort-afdelingen intensive care en verpleegkundig. ,,Dat heeft veelal ook te maken met de fysieke grenzen van het gebouw”, zegt Hart. De patiënten zijn verdeeld over meerdere afdelingen of verdiepingen.’’

Vacature

Het ziekenhuis in Zwolle heeft op dit moment voldoende werknemers om een stijging in het aantal corona-patiënten aan te kunnen. Personeel wordt intern extra geschoold om bij te springen op bijvoorbeeld de ic en de cohort-afdelingen. Hart zegt: ,,De zorgcontinuïteit gaat goed.’’ 

De vacature van vorige week om extra zorgpersoneel te vinden, heeft geresulteerd in acht nieuwe medewerkers die al in het ziekenhuis aan het werk zijn en twee gaan spoedig beginnen. Dit zijn oud-verpleegkundigen of bijvoorbeeld afgestudeerde HBO-V studenten, die bijvoorbeeld een universitaire studie deden of wilden doen. Nu de universiteiten dicht zijn, hebben zij zich aangemeld voor een korte scholing bij Isala, waarna ze direct aan het werk kunnen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle