Bezoekers worden gewaarschuwd bij de ingang van Isala zich te houden aan de maatregelen tegen verspreiding van het corona-virus.
Volledig scherm
Bezoekers worden gewaarschuwd bij de ingang van Isala zich te houden aan de maatregelen tegen verspreiding van het corona-virus. © Frans Paalman

Isala Zwolle: ,,Nog voldoende beademingsapparatuur en medewerkers beschikbaar’’

Een dreigende tekort aan medische apparatuur en hulpmiddelen speelt nog niet in het Isala-ziekenhuis in Zwolle. Er is tot nu toe voldoende beademingsapparatuur aanwezig en ook hulpmiddelen als mondkapjes zijn er nog genoeg. 

Medewerkers van Defensie zijn maandag in Zaandam begonnen met de distributie van beademingsapparaten over zeven verschillende ziekenhuizen in het land. Isala heeft geen beroep hoeven te doen op die hulp. Intern wordt wel geschoven met beademingsapparaten naar de ic voor coronapatiënten, en bloeddrukmeters naar de specialistische verpleegafdelingen waar meerdere corona-patiënten bij elkaar liggen.

Afwisselen

Het aantal beschikbare medewerkers kan volgens perswoordvoerder Gerben Hart van Isala nog de stijgende zorgvraag aan. Op sommige afdelingen wordt er met andere dienstroosters gewerkt. Zoals op de corona-afdeling waar met grote teams gewerkt wordt. Het werk is er in de isolatiepakken zwaar. Door in grote teams te werken kan vaker worden afgewisseld. Het ziekenhuis is bezig mensen op te leiden voor extra beschikbaarheid op de ic en specialistische verpleegafdelingen.

Positief getetst

Dinsdagmiddag lagen er 53 corona-patiënten op de speciale corona-afdeling in isolatie, 17 op de intensive care en nog eens 2 patiënten lagen op andere isolatiekamers. Er zijn nu in totaal 28 medewerkers positief op corona getest. Hart: ,,Een aantal daarvan is vast ook al weer aan het werk doordat ze genezen zijn.’’ Zes corona-patiënten konden afgelopen weekend ook naar huis omdat ze beter waren. Een actueel aantal te betreuren corona-patiënten had Hart deze week nog niet beschikbaar. ,,Soms is het medisch lastig vast te stellen waaraan een patiënt is komen te overlijden’’, geeft hij daarvoor een mogelijke verklaring.

In samenwerking met indebuurt Zwolle