Volledig scherm
De eikenprocessierups, hier in een nest aan de Wipstrikkerallee in Zwolle, vormt een gevaar voor de gezondheid van mensen en honden. Om ze te bestrijden worden in Zwolle vogelhuisjes opgehangen, zodat natuurlijke rupsvijanden koolmees en pimpelmees hun werk kunnen doen. © Frans Paalman

Koolmeesjes maken korte metten met vervelende eikenprocessierups in Zwolle

In de strijd tegen de eikenprocessierups zet de gemeente Zwolle twee nieuwe wapens in: de koolmees en de pimpelmees. Aan eiken langs de Zwartewaterallee worden nestkastjes gehangen, om de vogels een warm welkom te bieden. Dan wordt wel van ze verwacht dat ze korte metten maken met de rups, van wie de haartjes mensen irriteren. De nestkastjes zijn gemaakt van hout van de duizenden gekapte Zwolse essen.

De eikenprocessierups dook dit jaar op veel meer plekken in Zwolle op dan in het verleden. De groenvoorziening van ROVA had de handen vol om de dieren te bestrijden. De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken irritatie bij mens en dier en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Ze kunnen zwellingen, rode ogen en jeuk opleveren.

Bestrijding

De bestrijding van de rupsen gebeurt vaak al preventief, door 'risicobomen’ te bespuiten met bestrijdingsmiddelen. De laatste jaren werden hiervoor steeds vaker biologische middelen ingezet. De gemeente Zwolle kiest nu voor een extra methode, die eigenlijk al zo oud is als de weg naar Rome. Want voor bepaalde vogelsoorten is de eikenprocessierups een lekkernij.

Voor de koolmees en de pimpelmees, bijvoorbeeld. Wat Zwolle betreft nemen die hun intrek in besmette bomen. Om dat te stimuleren, worden langs de Zwartewaterallee veertig nestkasten opgehangen. De eerste vindt komende week al zijn plek.

Essen

De vogelhuisjes zijn gemaakt van essenhout, dat afkomstig is van in Zwolle gekapte essen. Sinds dit jaar worden in de stad een paar duizend essen gekapt vanwege de ziekte essentaksterfte. Om de eiken waar een nestkast in komt niet te beschadigen, worden de huisjes door ROVA opgehangen met oude binnenbanden.

Golfbaan

Golfclub Zwolle zette vorig jaar ook al nestkasten in om een vervelende situatie op te lossen. Hier werden spreeuwen naar de golfbaan gelokt, om de larven van de langpootmug te verorberen. Die tasten de wortels van het gras aan en vormen dus een bedreiging voor de baan.

In samenwerking met indebuurt Zwolle