KPN test veiligheid in Zwolse Diezerpoort

Het KPN-gebouw aan de Pieter Steynstraat in de wijk Diezerpoort is vanavond het decor van een grote calamiteitenoefening van de politie, brandweer en hulpverlening. 

De hulpverleningsdiensten en medewerkers van KPN moeten een in scène gezette brand zo goed mogelijk zien af te handelen. De keuze voor deze plek is geen toeval, zegt woordvoerder Stijn Wesselink van KPN. 

,,We doen vaker oefeningen, en dan vooral op locaties waar veel infrastructuur samenkomt." Het gebouw in Diezerpoort is één van de vier 'core netwerklocaties' in het land, waar landelijk het meeste internetverkeer doorheen gaat. De andere zijn te vinden in Arnhem, Rotterdam en Amsterdam. Het knooppunt is deels digitaal, maar ook fysiek. ,,Onder de grond liggen daar veel kabels, ja", aldus Wesselink.

Het was dan ook het telecombedrijf dat bij de veiligheidsregio aanklopte voor een grootscheepse oefening. En dat komt vaker voor, zegt Chris Smit van de veiligheidsregio IJsseland. ,,We oefenen wekelijks dit soort dingen, en krijgen ook vaker verzoeken van bedrijven." Toch is een oefening in een woonwijk redelijk bijzonder. ,,Dat komt niet zo vaak voor. Daarom hebben we buurtbewoners ook van tevoren geïnformeerd met een brief."

Volledig scherm
© Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle