Volledig scherm
Artist Impression Foodcourt Zwolle © Reggestede Invest

Kritische buren foodcourt Zwolle vangen bot bij gemeente

ZWOLLE - Kritische buren van het toekomstig foodcourt op de plek van voormalig café De Vrolijkheid in Zwolle krijgen geen poot aan de grond bij de gemeente. Al hun zienswijzen zijn door het college van burgemeester en wethouders van tafel geschoven.

Vlak voor de zomer van 2016 werd door de gemeenteraad het besluit uitgesteld om aan de Oude Meppelerweg een fastfoodcomplex met Burger King, KFC, Subway en La Place toe te staan. De kritiek van McDonald's-baas Sjoerd-Jan Feenstra en 67 inwoners van de naastgelegen wijk Aa-landen maakte dusdanig veel indruk dat wethouder Ed Anker besloot nog maar eens in het dossier te duiken. Zij liepen vooral te hoop tegen mogelijke verkeersopstoppingen, geluidsoverlast, de veertig meter hoge reclamemast langs de A28 en een overvloed aan fastfoodzaken.

In het najaar is daarom een nieuw verkeersonderzoek gehouden. Daaruit blijkt dat de toename slechts 5 procent zal zijn en geen onacceptabele situaties ontstaan. De reclamemast heeft volgens het college van B en W maar beperkt invloed op buren aan de andere kant van de snelweg, omdat de afstand tot hun woningen zo'n zevenhonderd meter is. Dat Zwolle te veel fastfood krijgt, bestrijden burgemeester en wethouders. Voor Sjoerd-Jan Feenstra een hard gelag. De eigenaar van meerdere McDonald's-vestigingen, waaronder die in Zwolle-Noord op steenworp afstand van het toekomstig foodcourt, hamert er al lang op dat Zwolle moet waken voor overaanbod. De gemeente stelt in haar eigen horecavisie immers ook dat er voldoende fastservicerestaurants zijn. Maar, zo verdedigen burgemeester en wethouders hun standpunt nu, het foodcourt zat al in de pijplijn voordat deze visie opgesteld werd. Ze vinden juist dat Zwolle tegenwoordig, in vergelijking met soortgelijke steden, op achterstand staat als het gaat om fastfoodzaken.

Voor er gebouwd kan worden door ontwikkelaar Reggestede Invest, moet het bestemmingsplan aangepast worden door de gemeenteraad. Na het debat hierover op 23 januari, volgt enkele weken later hoogstwaarschijnlijk het besluit. Komt er groen licht, dan kan het foodcourt begin 2018 open.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. License to Skill: Zwolle wil kietelen in de jacht op ambtenaren
    PREMIUM

    License to Skill: Zwolle wil kietelen in de jacht op ambtenaren

    ‘Net als James Bond denken en doen wij op het scherpst van de snede en handelen we razendsnel als het nodig is.’ Een prikkelende tekst uit de campagne waarmee de gemeente Zwolle nieuwe medewerkers zoekt. Die krijgen dan de ‘license to skill’ en kunnen bijvoorbeeld aan de slag als ‘parkeergoeroe’. ,,Tegenwoordig ben je als organisatie steeds meer zelf de sollicitant. Dan moet je jezelf onderscheiden om de beste mensen te trekken’’, zegt gemeentesecretaris Ingrid Geveke.

In samenwerking met indebuurt Zwolle