Volledig scherm
Allard Besse is hoofdredacteur van de Stentor. © Marco De Swart

Lijstjes

Ach, je wordt doodgegooid met lijstjes. Met de beste, en dus ook met de slechtste. Met een hoogste, en dus ook een laagste. Elk jaar eenzelfde strijd, met winnaars, en dus ook met verliezers.

De makers van de lijstjes worden overladen met lof. Althans, door de winnaars en door de stijgers die de top tien met stip binnendringen. De verliezers, gesteund door de dalers, uiten kritiek op de gehanteerde methodes, de tellingen, de makers. Wijzen naar andere lijstjes waar ze beter scoren. Of ze trekken het boetekleed aan, beloven beterschap en gaan aan de slag (hulde!).

Maar je hebt lijstjes en lijstjes. Sommige lijstjes groeien uit tot instituten. Instituten die de wereld beter maken, die het leven beter kunnen maken. Door ervaring wijzer, door expertise kundiger, slagen de makers erin onderzochte, onaantastbaar gewaande instanties in beweging te krijgen, richting introspectie, richting veranderingen, richting verbeteringen. En zie, verliezers transformeren tot winnaars.

En zo leveren deze gidsende 'lijstjes' uiteindelijk alleen maar winnaars op, met als belangrijkste winnaar de consument, u dus.

Dat we u met onze Ziekenhuis Top 100 ook dit jaar weer mogen en kunnen helpen, is de verdienste van de huidige makers en hun voorgangers; mijn collega's, zeg ik met gepaste trots. Zij helpen u, zoals artsen, verpleegkundigen en directies van ziekenhuizen er ook voor u zijn, of hun instellingen nu hoog of laag in de ranglijst staan. Met onze lijst der lijsten in het ziekenhuislandschap bieden we u de mogelijkheid keuzes te maken voor de momenten dat het erop aankomt. Voor de momenten dat u zich wilt oriënteren op het beste wat uw gezondheid verdient, zodat u het leven zo lang mogelijk kunt blijven vieren.

Allard Besse
hoofdredacteur de Stentor

In samenwerking met indebuurt Zwolle