Volledig scherm
© Michel van Bergen

LTO: onderzoek naar gif in mest en gevolgen voor weidevogels rammelt

Het onderzoek naar gif in mest en de gevolgen daarvan voor insecten en weidevogels, deugt niet. Dat zeggen landbouwers van Stichting Agri Facts die het onderzoek wetenschappelijk onderzocht hebben. Ook Landbouworganisatie LTO heeft een snoeihard oordeel: ‘Een schot uit de heup en een onderzoek dat rammelt.’ 

De provincie Gelderland vindt dat de onderzoekers te snel hun resultaten naar buiten hebben gebracht. 

Volledig scherm
© Mark Reijntjens

Deze vrijdag wordt het complete onderzoek gepresenteerd in het Provinciehuis van Gelderland. Maar al veel eerder bracht onderzoeker Buijs details naar buiten. Doordat er teveel bestrijdingsmiddelen in krachtvoer, mest en bodem zit, loopt het aantal weidevogels terug. Dat is het beeld dat onderzoeker Buijs schetst. Natuur- en landbouworganisaties wilden toen niet reageren omdat ze het gehele rapport niet konden inzien. Voor het onderzoek is de mest op 24 veehouderijen in Gelderland onderzocht. Door dat kleine aantal en omdat de resultaten onderling sterk verschillen, kun je daar geen wetenschappelijke verantwoord verband tussen leggen, vindt stichting Agri Facts (Staf). 

Minder weidevogels

Volgens landbouwkundige Jelmer Buijs is er wel een verband: hoe hoger de doses bestrijdingsmiddelen in dierlijke mest, hoe minder insecten er op de uitwerpselen in de wei voorkomen, vertelde hij eerder. Dat zou blijken uit onderzoek dat hij samen heeft uitgevoerd met WECF Nederland, de koepel van vrouwen- en milieuorganisaties. Het zou een verklaring kunnen zijn voor de teruggang van het aantal weidevogels, omdat die afhankelijk zijn van insecten. Niet eerder werd een dergelijk onderzoek uitgevoerd.

Herstel

Ook LTO roert zich nu.  Buijs suggereert dat er verband is tussen residu van bestrijdingsmiddelen en afname van het aantal weidevogels, maar kan het niet bewijzen. Bedenkelijk en verwerpelijk’, zo constateert Ben Haarman van LTO. ,,Zeker omdat de eerder uitgebrachte samenvatting nadrukkelijk suggereerde dat dit verband er wel zou zijn. Wij hebben in Gelderland ook gebieden waar het wel beter gaat met de weidevogels, maar dat noemt Buijs niet. Dit onderzoek helpt ons niet verder en levert ons geen nieuwe invalshoeken op voor het herstel van de weidevogelstand waar we aan werken.” LTO is verbaasd dat het rapport niet naar andere decennia kijkt als het gaat om de relatie tussen de weidevogelstand en het gebruik van meststoffen. 

‘Niet netjes’

Staf en LTO vinden het ‘verwerpelijk’ dat Buijs de conclusies van het onderzoek al naar buiten bracht, terwijl het rapport nog niet beschikbaar was. Daardoor was controle van het onderzoek eerder niet mogelijk en konden belangenbehartigers niet reageren. De provincie Gelderland, die subsidie heeft verstrekt voor het onderzoek, vindt ‘het niet netjes’ dat de onderzoekers hun conclusies al ruim een maand geleden naar buiten hadden gebracht. De provincie heeft tot op heden nog niets van hen vernomen. ,,De provincie is geen opdrachtgever. Maar ook bij een subsidie is het gebruikelijk dat de verstrekker op de hoogte wordt gebracht van de resultaten, alvorens die naar buiten worden gebracht. Hier worden we niet blij van’’, zegt een woordvoerster.  

Volledig scherm
© Guus Schoonewille

In samenwerking met indebuurt Zwolle