Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Mariska Hofman

Mantelzorger uit Zwolle vrijgesproken van plunderen bankrekening hoogbejaarde vrouw

Een 76-jarige mantelzorger Hendrika L. uit Zwolle en haar man die werden verdacht van verduisteren van geld van een hoogbejaarde dame zijn vrijgesproken. De rechtbank in Zwolle komt tot de conclusie dat het stel bevoegd gebruik heeft gemaakt van de pinpas van de inmiddels overleden vrouw.

Na het overlijden van de hoogbejaarde dame op 97-jarige leeftijd ontdekte haar enig overgebleven zoon dat er erg veel geld van haar bankrekening was afgehaald. Hij deed aangifte tegen de 76-jarige Zwolse, die zich al twintig jaar bekommerde om zijn moeder: het contact met hemzelf was slecht.

Hendrika L. leerde de bejaarde dame uit de buurt meer dan twintig jaar geleden kennen en hield altijd contact met haar. Toen de bejaarde vrouw ouder en hulpbehoevender werd heeft verdachte jarenlang intensieve zorg geboden door elke dag langs te komen, ook toen de oudere vrouw was opgenomen in een verzorgingstehuis.

Twee ton

De zoon ontdekte bij de afwikkeling van de erfenis dat er in de loop van de jaren ruim twee ton van de bankrekening van zijn moeder is afgehaald. Hendrika L. en haar man hebben gesteld dat ze op verzoek van de oudere dame vaak geld hebben gepind, daar een machtiging voor hadden, en dat ze het geld steeds hebben afgegeven aan de vrouw. Laatstgenoemde gaf het dan weer aan ‘degenen die zij lief had’, hebben L. en haar man verklaard.

De officier van justitie eiste tegen de echtelieden 240 uur werkstraf en zeven maanden cel voorwaardelijk. De zoon van het stel, die in drie jaar tijd 90.000 euro op zijn hypotheek afloste, zou voor heling 180 uur werkstraf moeten krijgen en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

Vrijspraak

Maar ondanks de vondst van grote contante geldbedragen in het huis van L. en haar man, achtte de rechtbank niet bewezen dat dit gestolen geld van de oudere dame is geweest. Het echtpaar heeft er een verklaring voor gegeven, namelijk onder meer dat de man als taxichauffeur in zijn werkzame leven veel verdiend heeft en het geld thuis bewaarde.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Zwolle