Volledig scherm
Tientallen belangstellenden, waaronder de familie Van Wal, zagen de laatste rit van de Apenkop, nabij de Oude IJsselcentrale. Foto: Frans Paalman

Massaal publiek voor laatste rit 'Apekop' door Zwolle

ZWOLLE - Massaal stond het publiek te zwaaien in greppels en maïsvelden. Mat (erieel)’64, dé stoptrein van Nederland, gaat met pensioen. Zondag op zijn laatste rit stopte hij tweemaal in Zwolle.

De treinclaxon of typhoon klinkt lang en dramatisch wanneer de Mat ‘64 Zwolle binnenglijdt. Op perron negen staat machinist Paul Derks (55) klaar om de laatste rit te beleven van dé stoptrein van Nederland.

Derks mag de etappe Zwolle-Amersfoort besturen, een route die hij kan dromen. Bij de IJsselbrug verwacht hij de meeste toeschouwers. Ter gelegenheid van het afscheidstournee stopt hij kort op alle tussenstations. En bij het voormalige perron Hulshorst gaat hij vaart minderen. „Daar is al 25 jaar geen station meer maar ik weet zeker dat er veel mensen staan.”

Derks hoeft niet bang te zijn dat de Mat ‘64 zondag geruisloos in het Spoorwegmuseum verdwijnt. Als we Sylvia en haar zoon mogen geloven staat het onderweg zwart van de mensen. Moeder en zoon stapten op in Arnhem.

„Overal een zwaaiende menigte langs het spoor, in greppels en maïsvelden. Echt ontroerend.” De 15-jarige Jarno Fokkens uit Zwolle maakt foto’s, hij noemt zichzelf een ‘treingek’.

Voor organisator Guus van de Wetering, die al veel ludieke NS-activiteiten op zijn naam heeft staan, kan de dag ook niet meer stuk. Hij reed mee op het traject Deventer-Zwolle en zag bij het Ittersumerpark, waar de trein een halve minuut stopte, ‘zeker tweehonderd treinspotters’.

  1. Gemist? Zoekactie naar ‘vermiste’ roeiers, chaos in Olst en leven in een Frans droomkasteel

    Gemist? Zoekactie naar ‘vermiste’ roeiers, chaos in Olst en leven in een Frans droomkas­teel

    Roeiers toch níet in nood - Paniek langs de IJssel bij Deventer, afgelopen maandag. De hulpdiensten rukken massaal uit om te water geraakte roeiers uit de rivier te vissen. Een onmogelijke en overbodige klus, want de roeiers zitten nog gewoon kurkdroog in hun boot. Een collega van de Roei- & Zeilvereniging Daventria heeft even daarvoor alarm geslagen, omdat ze denkt dat er wat loos is op het water. Terwijl brandweerlieden uit Deventer, Terwolde, Olst, Zwolle, Heerde en Gorssel de IJssel afspeuren, zetten de nietsvermoedende roeiers voet aan wal.

In samenwerking met indebuurt Zwolle