Volledig scherm
Op het Artillerie Schietkamp bij 't Harde worden regelmatig schietoefeningen met mortieren gehouden. Maar ook andere wapens komen aan bod. © archief Freddy Schinkel

Na maanden van betrekkelijke stilte laaien in Zwolle de klachten over de mortieren van defensie op

Inwoners van gemeenten rondom het Artillerie Schietkamp (ASK) ‘t Harde zijn het wel gewend dat de ramen trillen en doffe dreunen de oorschelp binnendringen. In Zwolle was deze ervaring kennelijk dusdanig nieuw dat op diverse sociale media er vragen werden gesteld over de herkomst van het geluid en de trillingen. 

Defensiewoordvoerder Evert-Jan Daniels bevestigt dat het om 'gewone’ schietoefeningen gaat op het terrein in 't Harde. ,,Door het weer, de wind en misschien ook de luchtvochtigheid, kan het zijn dat het verder te horen is. In de wintermaanden krijgen we doorgaans meer klachten binnen. Ook hebben we in september en oktober minder geschoten dan normaal. Dat heeft geen specifieke reden, maar is puur toeval. Doordat het lang stil is geweest, valt het nu wellicht extra op.”

Het kan nog harder

De dreunen die worden gehoord zijn afkomstig van 120 millimeter mortiermunitie. Niet eens het grofste geschut volgens Daniels. ,,We kunnen nog zwaarder schieten. Met 155 millimeter. Maar dat hebben we bewust in Duitsland gedaan om hier zo veel mogelijk overlast te voorkomen.”  

Klachtenlijn voor schade en overlast

Wie schade heeft of geluidsoverlast ervaart kan dat melden via de klachtenlijn van het ASK (0525-657700). Er wordt dan onderzoek gedaan naar de meldingen. Ook kunnen mensen via dit telefoonnummer aangeven of ze in de toekomst via e-mail gewaarschuwd willen worden voor eventuele geluidsoverlast. 

De huidige oefeningen zijn dinsdag begonnen en vrijdag om 12 uur is het laatste schot. Op vrijdag 6 december staan tussen 8 en 17 uur  opnieuw schietoefeningen gepland. 

  1. Een tunnel voor de A28 bij Zwolle? Deze ingenieur (90) bedacht een halve eeuw geleden al een alternatieve route voor de snelweg
    PREMIUM
    Poll + Video

    Een tunnel voor de A28 bij Zwolle? Deze ingenieur (90) bedacht een halve eeuw geleden al een alternatie­ve route voor de snelweg

    De A28 doorsnijdt Zwolle, maar het had ook heel anders gekund. De inmiddels 90-jarige Rommert Krijtenburg presenteerde in de jaren 60 bij Rijkswaterstaat een alternatief snelwegtracé. Zijn voorstel sneuvelde. Tegenwoordig wordt nagedacht over een A28-tunnel, maar is Krijtenburgs variant alsnog dé oplossing? De civiel ingenieur buigt zich er een halve eeuw later nog eens over.

In samenwerking met indebuurt Zwolle