Volledig scherm
Archief: de winnaars van het evenement gaan door naar een internationale wedstrijd. Julian van Lohuizen ging vorig jaar Worldskills in Abu Dhabi. Frans Paalman Zwolle © 2017 © Frans Paalman

NK in Zwolle voor scholieren met 'gouden handjes'

Het grootste beroepenevenement van Nederland komt naar Zwolle. Worldskills Netherlands houdt van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 maart het evenement waarbij duizend vmbo- en mbo-leerlingen de strijd aangaan.

Van metselaar tot apothekersassistent. In 69 verschillende beroepencategorieën gaat blijken wie zich de beste mag noemen. ,,Uit ongeveer 10.000 leerlingen van zowel het vmbo als het mbo hebben duizend zich geplaatst voor de finale van het NK vakwedstrijden", legt Twan Stemkens van Worldskills Netherlands uit. Voor het evenement is 18.000 vierkante meter nodig. Daarom vindt het plaats in de IJsselhallen, Deltion College, de Groene Welle en het ROC van Twente in Hengelo.

Zwolle

Dat de wedstrijd in Zwolle is neergestreken, is geen onlogische keuze. ,,Het Deltion en het ROC van Twente zijn twee van de beste scholen van Nederland en zijn goed bereikbaar", stelt Stemkens. ,,Volgend jaar gaan we weer naar de Randstad. We willen heel Nederland regelmatig bezoeken."

Op 15 maart gaan 350 vmbo'ers de strijd aan; 650 mbo'ers hebben een driedaagse wedstrijd. De wedstrijden van de mbo'ers zijn individueel, terwijl de wedstrijd voor vmbo'ers wordt uitgevoerd in teamverband. ,,De opdrachten zijn vooraf niet bekend, dit zorgt voor een verrassingseffect. Tijdens de wedstrijd is er geen begeleiding van school", geeft Stemkens aan. De deelnemers worden door een jury beoordeeld; publiek mag geen tips influisteren.

In samenwerking met indebuurt Zwolle