Volledig scherm
Het Weversgildeplein in Zwolle krijgt een flinke opknapbeurt. © Google Street View

Noodzakelijk herstel Weversgildeplein in Zwolle wordt flinke opfrisbeurt

Het Weversgildeplein in de Zwolse binnenstad gaat behoorlijk op de schop. Nieuwe bestrating, meer groen en extra ruimte voor het terras van het naastgelegen restaurant 't Pestengasthuys. De huidige bestrating is verzakt en de gemeente grijpt het herstel daarvan aan voor een grote opknapbeurt.

Het is niet een van Zwolles bekendste pleinen, omdat het Weversgildeplein ietwat verscholen ligt. Ingeklemd tussen de Nieuwstraat en de Korte Smeden. Is het wel de moeite waard om daar 55.000 euro in te steken? Wethouder René de Heer vindt van wel, laat hij in een persbericht weten. Zijn woordvoerder Marieke Stenfert: ,,Het Weversgildeplein wordt aangepakt omdat de bestrating verzakt is en er hoogteverschillen zijn ontstaan. Hierdoor is het plein op dit moment minder goed toegankelijk. Kortom, we moesten met de bestrating aan de slag", legt Stenfert uit. ,,Deze aanleiding hebben we aangegrepen om gezamenlijk ideeën en mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuwe inrichting van het plein.”

De nieuwe bestrating gaat beter aansluiten bij de bestrating die in de nabijgelegen Weeshuispassage wordt gebruikt. Ook moet het pleintje in zijn geheel beter aansluiten op de rest van het Broerenkwartier. Dat sluit aan bij eerdere wensen van de gemeenteraad, weet Stenfert: ,,Een onderdeel hiervan is de inrichting van de openbare ruimte en het verbeteren van de pleinen en de stegen in het gebied. Door de nieuwe inrichting wordt het plein sfeervoller en aantrekkelijker.”

De opknapbeurt gaat ten koste van twee parkeerplaatsen aan de Nieuwstraat. Die worden verderop in de straat gecompenseerd. De werkzaamheden beginnen in het eerste kwartaal van 2019.

  1. Opschudding om glazenwassers in Zwolle: ‘Nieuwe bedrijfsnaam, alles in orde’
    PREMIUM

    Opschud­ding om glazenwas­sers in Zwolle: ‘Nieuwe bedrijfs­naam, alles in orde’

    Het zal je gebeuren. Staan er ineens twee onbekende glazenwassers je ramen te lappen, terwijl je daar niet om hebt gevraagd. Meerdere straten in Assendorp en de Pierik in Zwolle stonden maandag in rep en roer om de onbekende schoonmakers. De politie rukte drie keer uit. Uiteindelijk lijkt het te gaan om een misverstand: de ‘vaste’ glazenwasser is overgenomen. ,,Goed dat mensen alert zijn en ons tippen’’, zegt de politie.

In samenwerking met indebuurt Zwolle