Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

OM: Voormalig belastingdienstmedewerker uit Zwolle moet ruim vier ton misdaadwinst inleveren

Een voormalig medewerker van de belastingdienst uit Zwolle moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt 415.000 euro aan de staat betalen. Dat is het bedrag dat de 56-jarige man als penningmeester van de Federatie van Personeelsverenigingen van het ministerie van Financiën verduisterde in de jaren tussen 2008 en 2015 en als misdaadwinst moet inleveren.

Robertus K. is voor de verduistering in 2017 al veroordeeld door de rechtbank in Zwolle tot twee jaar cel, een vonnis dat in hoger beroep in stand bleef. Bij de zogenoemde ontnemingsvordering, waar het vandaag over ging, was de Zwollenaar zelf niet aanwezig. Evenmin heeft hij de kans gegrepen om een advocaat in te schakelen. De rechtbank hield de zaak eerder om die reden aan. 

Nu is het welletjes. ,,Hij is kennelijk niet bereid verantwoording af te leggen’’, aldus de officier van justitie. Hij bleef bij zijn vordering. Het is overigens maar de vraag of er wat van zal komen. De gedupeerde personeelsverenigingen hebben geen schadeclaim ingediend, omdat er toch niets te halen zou zijn. Vermogen zou K. niet hebben. ,,Maar dat zien we dan in de executiefase wel’’, aldus de officier van justitie. Die eraan toevoegt dat de Zwollenaar mogelijk geld heeft weggesluisd naar Indonesië, het land van herkomst van zijn ex-vrouw.

Vervalste jaarrekeningen

De verdachte, een voormalig registeraccountant, kon jarenlang zijn gang gaan als penningmeester van de personeelsverenigingen en maakte bedragen over naar zijn privérekening. Hij maakte vervalste jaarrekeningen op om die geldstroom te verhullen. De zaak kwam aan het licht toen een nieuwe penningmeester onderzoek deed naar die jaarrekeningen. K. heeft destijds de fraude ontkend, hij stelde dat hij kosten voor de federatie had voorgeschoten en daarom geld naar zijn eigen rekening had gestort. De man heeft zo’n 36 jaar voor de belastingdienst gewerkt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

  1. Het succes van tributebands: swingen op het sentiment
    PREMIUM

    Het succes van tribute­bands: swingen op het sentiment

    Tributeband-galore! Ze zijn populairder dan ooit. Spelen in feesttenten, op festivals en tegenwoordig programmeren ook poppodia ze steeds vaker. Met namen als The Dutch Queen Tribute, Stones Sessions, Abba Rocks en The Bruceband is het repertoire voorspelbaar, maar muzikaal van niveau. Nostalgie verkoopt, weet ook programmeur Erik Delobel van het Zwolse poppodium Hedon. ,,Het werkt. Wie ben ik dan om het niet te programmeren?”

In samenwerking met indebuurt Zwolle