Volledig scherm
SP'er Brammert Geerling. © Frans Paalman

Oppositiepartijen willen spoeddebat over miljoenentekort op zorg in Zwolle

Oppositiepartijen SP en Swollwacht willen dat er nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week een spoeddebat gehouden wordt over het miljoenentekort op de zorg in Zwolle.

Dat dinsdag aan het licht kwam dat Zwolle kampt met een tekort van 6 miljoen aan zorguitgaven over 2017 en voor dit jaar een verlies van 8 miljoen verwacht wordt, vinden partijleiders William Dogger (Swollwacht) en Brammert Geerling (SP) zo ernstig dat de huidige raadsleden er één dezer dagen nog voor bij elkaar moeten komen. ,,Hier is wat goed loos. Het college heeft anderhalf jaar liggen slapen", zegt Dogger. ,,Als de wethouder nu aangeeft nog scherper te willen gaan sturen op ondersteuning, dan haalt ze de volledige geloofwaardigheid van het sociaal wijkteam onderuit. Maatwerk staat dus niet langer centraal, maar sturing op kosten. Mensen die zorg nodig hebben, wordt het mes op de keel gezet."

Ook SP'er Geerling zag de omvang van de zorgtegenvaller niet aankomen. ,,Een deel van de tekorten was bekend, maar hier ben ik wel even stil van. Je krijgt toch het idee dat het college er niet genoeg bovenop heeft gezeten. Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van maandagavond leek alles nog zonneschijn, maar dat is nu wel even anders." 

SP en Swollwacht hebben samen voldoende zetels om een spoeddebat aan te vragen. Of het er ook daadwerkelijk van komt, is nu nog niet bekend. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle