Volledig scherm
Het provinciehuis van Overijssel in Zwolle. © Carlo ter Ellen

Overijssel bereikt na maanden onderhandelen akkoord, coalitie met CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP

De partijen CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP hebben een akkoord bereikt en vormen de komende vier jaar de coalitie van provincie Overijssel. De nieuwe gedeputeerden worden dinsdag gepresenteerd. 

Met het akkoord komt er een einde aan het maandenlange overleg en onderhandelen tussen de Overijsselse partijen. Een maand geleden begon formateur Bart Krol de formatie met de partijen CDA, VVD, ChristenUnie en SGP. De partijen presenteren hun plannen voor Overijssel op 11 juni. Ook de gedeputeerden worden dan bekendgemaakt.

Geklapt coalitie-overleg

De coalitie is geadviseerd door Bart Krol, die ook de formatie op zich nam. Een eerdere opzet met de partijen CDA, FVD, VVD, ChristenUnie en PvdA mislukte, nadat de PvdA uit het overleg stapte omdat de achterban moeite had met uitspraken van de landelijke FVD.

Tijdens de eerste Overijsselse Statenvergadering van enkele weken geleden maakten diverse partijen hun ongenoegen kenbaar over de formatie. Partijen buiten de coalitie, waaronder FVD, PVV, SP en GroenLinks, stelden dat er met de partijen die aan het formeren waren geen recht wordt gedaan aan de uitslag, omdat er in de coalitie geen van de partijen een zetel won bij de verkiezingen. Overijsselse CDA-leider Eddy van Hijum stelde daarop dat er met de keuze voor de partijen  onder meer is gekeken naar genoeg draagvlak en haalbaarheid. Met een brede coalitie door het midden is een belangrijke wens van het CDA, dat als grootste partij aan zet was, uitgekomen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle