Volledig scherm
Het provinciehuis in Zwolle. Provincie Overijssel hoopt te kunnen profiteren van het rijksgeld voor 'regiodeals'. © anp

Overijssel reserveert 210 miljoen euro voor oplossen knelpunten

Overijssel zet de komende vier jaren 210 miljoen euro klaar om snel grote projecten van de grond te tillen op het gebied van onder meer infrastructuur, werkgelegenheid en duurzaamheid. Daarvan komt dit jaar al 150 miljoen beschikbaar en vanaf volgend jaar tot 2022 steeds 15 miljoen euro.

Door zelf mee te betalen hoopt de provincie mee te kunnen profiteren van het geld dat het nieuwe kabinet heeft gereserveerd voor zogenoemde 'regiodeals'. Het rijk is bereid mee te betalen aan projecten die de regio belangrijk vindt, als provincies, gemeenten en bedrijfsleven daarvoor ook geld vrij maken. In het regeerakkoord is 950 miljoen euro gereserveerd voor het oplossen van 'regionale knelpunten'. Ongeveer de helft daarvan is al gereserveerd voor projecten die in het regeerakkoord prioriteit hebben gekregen.

Plan

Concrete plannen voor de regionale clusters Zwolle, Stedendriehoek en Twente zijn er nog niet, zegt Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum. ,,Er zijn al wel ideeën voor projecten waarover we snel met elkaar in gesprek gaan." Daarbij moet volgens hem worden gedacht aan projecten op het vlak van infrastructuur, bereikbaarheid, arbeidsmarkt, energietransitie, grensoverschrijdende samenwerking, vitaal platteland en circulaire economie. ,,Binnen een paar weken gaan we met een uitgewerkt plan naar Den Haag. We laten zien dat we zelf willen investeren en rekenen erop dat het Rijk ons dan tegemoet komt."

Quote

Binnen een paar weken gaan we met een uitgewerkt plan naar Den Haag

Eddy van Hijum

Door ook voor de komende jaren structureel geld te reserveren kan de regio volgens Van Hijum 'actiever inspelen op kansen die zich voordoen'.

Perspectiefnota

Het beschikbaar stellen van het geld is onderdeel van de Perspectiefnota die Gedeputeerde Staten deze week hebben gepresenteerd. Die moet nog worden bekrachtigd door Provinciale Staten. Dat gebeurt naar verwachting op 20 juni.

Plus

Uit de Perspectiefnota blijkt dat de provincie er financieel goed voor staat. Na aftrek van de 210 miljoen euro voor regiodeals laat het budgettair perspectief tot 2022 nog een plus zien van 139 miljoen euro. Daarvan wordt 60 miljoen euro gereserveerd voor nieuw beleid in de volgende coalitieperiode. Daarvoor mogen plannen worden bedacht door de nieuwe Staten, na de provinciale verkiezingen van maart volgend jaar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle