Volledig scherm
Een actievoerende agent. © ANP

Politie Oost-Nederland voert actie: 1,5 miljoen euro aan boetes in prullenbak

De actievoerende politie in Oost-Nederland heeft de afgelopen weken voor bijna 1,5 miljoen aan verkeersboetes verscheurd. Het gaat om kleine overtredingen, zoals fietsen zonder licht of een paar kilometer te hard rijden.

Het ter plekke seponeren van de bekeuringen heeft te maken met de cao-acties die agenten in heel Nederland al maanden houden. ,,Dit bedrag bevat alleen maar de boetes van de verkeerspolitie. De bekeuringen die collega’s op straat geven, zijn hierbij nog niet opgeteld’’, zegt Wilfried Bossink, cao-woordvoerder van de politie Oost-Nederland. Hij weet niet hoe hoog dat laatste bedrag precies is, maar volgens hem gaat het in ieder geval om een paar ton.

Geen vrijbrief

Zolang er nog geen nieuwe cao ligt, blijven agenten boetes seponeren. Dat is echter geen vrijbrief om vogelvrij te racen of helemaal los te gaan op straat, zegt Bossink. ,,Zware en excessieve overtredingen worden gewoon beboet. Want ondanks deze acties blijft veiligheid altijd voorop staan.’’

De oude collectieve arbeidsovereenkomst voor de politie liep 31 december vorig jaar af en er is nog geen nieuwe. Sindsdien zijn er cao-acties, waarmee agenten een oplossing voor het conflict hopen te forceren.

Die acties worden heftiger. Zo hebben de politiebonden voor volgend weekend aangekondigd dat er geen agenten zijn bij evenementen en voetbalwedstrijden. 

  1. Hofnaaisters Margriet en Nel kleden Prins Carnaval in Zwolle... zonder te weten wie het is
    PREMIUM

    Hofnaai­sters Margriet en Nel kleden Prins Carnaval in Zwolle... zonder te weten wie het is

    Jaar in jaar uit vermaken twee Zwolse dames het pak voor de nieuwe Prins Carnaval. Zonder dat ze weten wie het is. De maten krijgen ze door en dan is het de kunst om het prinsenpak van de huidige hoogheid aan te passen aan het postuur van de nieuwe. Margriet Velthuis (74) en Nel Oterdoom (50) zijn de hofnaaisters van carnavalsvereniging de Eileuvers in Zwolle. ,,Noem ons maar coupeuses. Anders krijgen mensen van die gekke associaties.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle