Volledig scherm
PREMIUM
Vuurwerk afsteken mag bij de komende jaarwisseling niet meer op elke plek in Zwolle. © ANP XTRA

Politiek hakt knoop door: Zwolle krijgt vuurwerkvrije gebieden bij komende jaarwisseling

pollVuurwerkliefhebbers mogen deze jaarwisseling (nog) wel knallen in Zwolle, maar niet meer overal. De gemeente wijst gebieden aan waar geen enkel rotje mag worden afgestoken en buren kunnen ook onderling besluiten hun omgeving als vuurwerkvrij te bestempelen. 

Inmiddels is er een gemeentelijke website online met informatie hoe inwoners hun buurt kunnen inschrijven als ‘vrijwillige vuurwerkvrije zone’. Afgelopen jaarwisseling is in tientallen gemeenten al gewerkt met een dergelijke buurtafspraak. In Amersfoort werd een buurt bijvoorbeeld vuurwerkvrij wanneer 60 procent van de huishoudens hun handtekening zette. Vaak krijgen dit soort straten enkele borden waaruit blijkt dat vuurwerk een ongewenste gast is. Er wordt echter niet gehandhaafd door politie of gemeente. 

Poll

Vuurwerkvrije zones in Zwolle: goeie zaak?

Vuurwerkvrije zones in Zwolle: goeie zaak?

  • Ja! (50%)
  • Nee! (50%)
2610 stemmen

Ziekenhuizen en dieren

Daarnaast gaat de gemeente Zwolle ook gebieden aanwijzen waar het afsteken van vuurwerk verboden is. Dit zal vooral in de buurt zijn van dieren, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Een mogelijk knelpunt is ook al benoemd: onvoldoende personeel en tijd voor toezicht en handhaving.

In samenwerking met indebuurt Zwolle