Volledig scherm
Lage waterstand van de IJssel zorgt voor problemen in verschillende jachthavens. © Patrick van Gemert

Provincie Overijssel wil snelle oplossing watertekort

Provincie Overijssel gaat bekijken of het mogelijk is om het watertekort snel aan te pakken. De Provinciale Staten namen woensdagavond unaniem een motie aan waarin werd gevraagd om oplossingen die nog voor het groeiseizoen kunnen worden toegepast. 

Snel handelen is hard nodig, vindt Robert Jansen van GroenLinks. Er dreigen volgens hem grote problemen voor het komende groeiseizoen wanneer snelle maatregelen uitblijven.

De provincie werkt al langer aan oplossingen voor watertekort, maar deze zijn gericht op de lange termijn, zegt Jansen. Hij verwacht problemen voor aankomende zomer. Alleen extreme neerslag deze winter kan nog redding bieden. 

IJssel

‘Het tekort aan water is nu bijvoorbeeld goed te zien aan de belachelijk lage stand van de IJssel. Als we nu niets doen, krijgen we aankomend groeiseizoen weer te maken met een watertekort terwijl er dan veel water nodig is voor de akkers en de natuur. Voordat het nieuwe seizoen begint moeten er dus al maatregelen worden genomen.’ Welke maatregelen dat kunnen zijn, wordt binnenkort onderzocht. Er volgt een overleg met andere overheden. Ook start de provincie een onderzoek naar mogelijke maatregelen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle