Provincies buigen voor boeren: Overijssel en Gelderland trekken stikstofregel voorlopig in

videoOok de provincies Overijssel en Gelderland zijn gezwicht voor de woedende boeren. De provincies trekken eerder genomen stikstofmaatregelen in, nadat boeren vandaag naar Zwolle en Arnhem trokken om te protesteren. ,,We gaan ze intrekken en opnieuw ‘met elkaar’ schrijven”, zegt de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth. In Flevoland staan de boeren met lege handen. 

LTO Noord praat woensdag met Flevolandse Gedeputeerde Staten over het opschorten van de stikstofregels.  

Overleggen

In eerste instantie wilde de Overijsselse gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher de regels niet intrekken en stelde hij voor om morgenavond te overleggen. De protesterende boeren bij het provinciehuis in Zwolle namen daar geen genoegen mee en eisten direct een gesprek. In Arnhem gebeurde hetzelfde. 

Volledig scherm
Boeren uit Gelderland protesteren bij het provinciehuis in Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

Boeren woedend

De provincie verleent vergunningen voor boerenbedrijven. De actievoerders waren woedend dat de provincies vorige week de landelijke stikstofregels in hun ogen nog hebben aangescherpt. De boeren in Zwolle waren dan ook absoluut niet blij met de eerste toespraak van Ten Bolscher. Hoewel hij aangaf dat de boeren in Overijssel ‘heel belangrijk’ zijn, moest hij meerdere malen zijn toespraak onderbreken vanwege ‘boe-geroep’ uit het publiek. Toen hij een gesprek voorstelde met afgevaardigden van de boeren en provincie riepen de boeren ‘intrekken, intrekken’.

Stikstofregels van tafel

Naast Overijssel en Gelderland trokken de provincies Friesland en Drenthe de maatregelen ook al in. De boeren in Zwolle dreigden niet te vertrekken bij het provinciehuis totdat de stikstofregels van tafel zijn. Na een gesprek met vertegenwoordigers van LTO en het Agrarisch Jongeren Kontakt is Overijsselse gedeputeerde Ten Bolscher toch gezwicht. Inmiddels  verlaten de eerste boeren Zwolle. 

Volledig scherm
© Wilbert Bijzitter
Volledig scherm
2019-10-14 13:31:13 ZWOLLE - Boeren demonstreren bij het provinciehuis van Overijssel. Belangenbehartiger LTO Noord riep op tot de actie en eist een opschorting van de beleidsregels rond stikstof. ANP VINCENT JANNINK © ANP
  1. Hoe een verboden bruiloft in Zwolle door kon gaan, zonder dat iemand ingreep
    PREMIUM

    Hoe een verboden bruiloft in Zwolle door kon gaan, zonder dat iemand ingreep

    ‘Hij wil graag het stukje grond aan de Noorderkolk bij de Westerveldse Aa - dat mooie schiereilandachtige stukje - gebruiken als hij gaat trouwen volgend jaar op 29 juni.’ Een ambtenaar van de gemeentelijke vastgoedafdeling wordt op 28 september 2018 gebeld door bruidegom Martijn en mailt een collega met dit terugbelverzoek. Een paar dagen later krijgt de Zwollenaar een afwijzing van een andere ambtenaar, omdat het om een beschermd natuurgebied gaat. ‘Hij was zeer teleurgesteld en vol onbegrip’, schrijft de ambtenaar aan een collega.

In samenwerking met indebuurt Zwolle