Volledig scherm
Rico © ANP KIPPA FERDY DAMMAN

'Ik kon wel door de grond zakken, was bang dat heel Zwolle het te weten zou komen'

Zwollenaar Ricardo McDougal (39), bekend van de hiphopband Opgezwolle en het hiphopduo Rico & Sticks was bijna aan de drugs en drank ten onder gegaan. Hij moet in Zwolle nog steeds behandeling ondergaan voor zijn jarenlange verslaving. Hij vertelt openhartig zijn verhaal in Volkskrant Magazine.

De grote ster van Opgezwolle weet ‘nauwelijks nog iets van het succes van toen’. Momenteel heeft hij met Junte Uiterwijk (Sticks) een enorme hit met het album IZM. Teksten als ‘een fles wodka per dag’ op het album zijn autobiografisch – vertelt hij vandaag openhartig in het Volkskrant Magazine, dat de hiphopper interviewde zijn appartement aan de Dobbe in Zwolle.
Jaren hield hij zijn verslaving geheim, maar nu vertelt hij er openlijk over. Zijn relatie liep destijds stuk, zijn huis moest hij verkopen en hij bleef met tienduizenden euro’s aan schulden over. Pas dit jaar zijn die afbetaald.

Quote

De hulpverleners dachten dat ik altijd zou blijven gebruiken, daarom ben ik nog onder behandeling bij een kliniek met de zware gebruikers van Zwolle

Rico

Verslavingskliniek

Vanaf zijn 24ste zat hij drie maal in een verslavingskliniek, de eerste keer, in Zutphen, werd hij meteen herkend. ,,Ik kon wel door de grond zakken, was bang dat heel Zwolle het te weten zou komen”, zegt hij in het interview. In de kliniek constateerden ze dat hij dicht tegen een psychose aan zat. 

Rico vertelt in de Volkskrant over de waanbeelden die de drugs opriepen: hij meende dat hij constant werd afgeluisterd en dat een helikopter met zoeklicht achter hem aan zat. ,,De hulpverleners dachten dat ik altijd zou blijven gebruiken, daarom ben ik nog onder behandeling bij een kliniek met de zware gebruikers van Zwolle”. Daar staan een coach, een verslavingsarts en een psycholoog hem bij. Inmiddels is hij naar eigen zeggen 'helemaal clean'. 

Geen druppel

Hij heeft inmiddels een nieuwe relatie en een zoontje van een paar maanden: Mack. De nieuwe plaat die uit is en zorgt voor uitverkochte zalen zorgt, werd geheel in nuchtere staat gemaakt, vertelt Rico. Bijna dan, want op de laatste opnamedag werden de flessen opengerukt. ,,Maar sindsdien heb ik geen druppel gedronken”. 

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Zwolle