Volledig scherm

Rechter veegt boete voor 'treintjerijden' in Q-Park van tafel

ZWOLLE - 'Treintjerijden' in de garage om parkeer- geld op zak te houden mag niet. Maar niet iedereen glipt bewust onder de slagboom door. ,,Waarom is de boete zo hoog?''

Q-Park, dat meer dan 260 parkeergarages in ons land beheert, voert sinds enkele jaren actie tegen het treintjerijden. ,,Dat gebeurde in ons land op jaarbasis zeker 200.000 keer. Sinds we actievoeren iets minder", stelt directeur Mark van Haasteren. ,,Niet alleen kost dat ons geld, omdat veel van deze mensen niet betaald hebben. Maar het is ook heel gevaarlijk om zo dicht achter je voorganger de weg op te rijden. Het is bumperkleven."

De helft van de Q-Park garages is nu uitgerust met speciale software die detecteert of iemand achter zijn voorganger onder de slagboom doorglipt. Ook is er een nieuwe controlekamer gekomen, waarin medewerkers zitten die zich alleen bezighouden met het verzamelen van beelden van 'treintjerijders'.

Onder druk
De schadevergoeding die Q-Park eist voor treintjerijden is 300 euro, plus het tarief van een dagkaart. De eigenaren van de wagens worden opgespoord aan de hand van gegevens van de RDW. Deze werkwijze van Q-Park is nu echter onder druk komen te staan, door een zaak die speelt in de parkeergarage Maagjesbolwerk in Zwolle.

Onbewaakt ogenblik
De vriend van Petra van Walraven reed op 1 december 2015, in haar auto, in een onbewaakt ogenblik achter zijn voorganger aan. Hij had even daarvoor keurig 1,00 euro parkeergeld betaald. Voor Q-Park maakte dat echter niet uit; treintjerijden en dus honderden euro's boete. Van Walraven, freelance rechtbankverslaggever bij deze krant, werd als eigenaresse van de auto, gedaagd.

De rechter in Zwolle veegt nu de vloer aan met die werkwijze van de parkeergigant. De boete is van tafel. De reden: omdat vaststaat dat haar vriend reed, kan Van Walraven niet aangesproken worden.

Verrassing
Q-Park is verrast door het vonnis en onderzoekt de juridische mogelijkheden. ,,Dit is een bijzondere uitspraak. Als je door rood rijdt en geflitst wordt, krijgt de eigenaar van de auto de boete. Niet per se de bestuurder. We hebben talloze uitspraken van andere rechters in handen die ons wel gelijk geven", aldus Van Haasteren.

Van Walraven is opgelucht door het vonnis. De zaak voelde voor haar en haar partner aan als het gevecht van David tegen Goliath. ,,Ik begrijp best dat mensen die op deze manier proberen om niet te betalen voor het parkeren, worden aangepakt. Maar in ons geval is dat absoluut niet aan de orde", zegt ze. ,,Wat me vooral verbaast, is dat Q-Park zo met klanten omgaat. Meteen een dik pak papieren door een advocaat opsturen en ons wegzetten als de grootste boeven ooit. Waarom is de boete zo hoog?"

Per ongeluk
Dat vraagt ook jurist Jakob Borgesius uit Brabant zich af. Hij staat meerdere mensen bij die in de clinch liggen met Q-Park en krijgt dagelijks vragen over dit soort boetes. ,,Als je zwart rijdt in de trein, krijg je een boete van enkele tientjes. Dat lijkt me rechtvaardiger." Volgens hem komt het vaker voor dat bestuurders onbewust onder de slagboom doorglippen. ,,Er zijn garages waar de poort al opengaat doordat er kentekenherkenning is. Dus die automobilisten denken dan dat de slagboom open is, omdat hun nummerbord herkend is. Dat blijkt dan later niet te kloppen.''

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Zwolle